Skip to main content

Nintendo Switch Sports preview - Gaat voor goud

Het sportplaza wordt bijna geopend!

Met Nintendo Switch Sports brengt Nintendo eindelijk een vervolg uit op het ongekend populaire Wii Sports uit 2006. Omdat de Switch het perfecte platform lijkt, is het de hoogste tijd dat Nintendo een nieuw deel uitbrengt. Switch Sports belooft een nog uitgebreidere ervaring met meer sporten en nauwkeurigere bewegingen te worden. In deze preview krijg je alvast een opwarming met de informatie die ik van Nintendo tijdens een één uur lange sportsessie heb gekregen. Vergeet van tevoren je polsbandje niet om te doen!

Tijdens de preview kreeg ik toegang tot de hele game en heb ik kennis gemaakt met de zes verschillende sporten die op launch beschikbaar zullen zijn. Nintendo Switch Sports brengt een aantal nieuwe functies ten opzichte van zijn voorganger op de Wii. Zo zijn alle sporten nu, in plaats van een in een standaardmenu, in een grote sportplaza te vinden. Ook kun je tijdens de laadschermen met je controller bewegen om je personage bewegingen te doen maken. Daarnaast krijg je bij de meeste sporten een duidelijke uitleg wanneer je de sport voor het eerst speelt.

Bekijk op YouTube

De echte aandachtstrekker is echter dat Switch Sports meerdere nieuwe sporten bevat die niet in Wii Sports te spelen waren. Eén daarvan is volleybal. In volleybal zijn veel verschillende bewegingen en strategieën uit te voeren, wat voor behoorlijk wat diepgang lijkt te zorgen. Zo kun je je personage laten lopen om de bal van een tegenstander te blokkeren. Tijdens een wedstrijdje ligt het tempo dan ook vrij hoog. De joy-cons lijken nauwkeurig te reageren op de bewegingen. Daardoor kun je de bal goed sturen en is de eerste indruk dat je effectief een intens potje tegen andere spelers sport. Het verschil met de echte sport is echter dat je tijdens Switch Sports geen rode polsen krijgt van het opslaan!

Ook voetbal is een compleet nieuwe sport in Switch Sports en lijkt inspiratie uit Rocket League te putten. De bal is groot en er is een energiecirkel waarmee je sneller kunt bewegen. Hoe gek het ook klinkt, voetbal speel je in Switch Sports met je armen. Met je linkerarm bestuur je namelijk je linkerbeen en met je rechterarm kun je je rechterbeen besturen. Tijdens het voetballen heb je nauwkeurig invloed op waar je de bal heen speelt. Houd je hem laag? Schiet je hem omhoog? Duik je naar voren om een doelpunt te scoren? Door de hoeveelheid verschillende bewegingen en het teamspel lijken er veel strategieën mogelijk.

Boksen uit de Wii-versie is in Switch Sports niet langer speelbaar. Boksen werd namelijk vervangen door ‘chanbara’: een een-op-een zwaardgevecht. Bij chanbara is het doel om je tegenstander in het water te laten vallen door die over de rand van de arena te slaan. Met de Joy-Con-controller bestuur je het zwaard. Door het zwaard op de juiste manier te draaien, blokkeer je aanvallen. Daarbij is er keuze uit drie verschillende zwaardtypes: normaal, energiezwaard en dubbelzwaard. Het normale zwaard is gebalanceerd en heeft geen speciale vaardigheden. Het energiezwaard laadt zichzelf op wanneer je aanvallen succesvol blokkeert. Wanneer die volledig opgeladen is, kun je een krachtige slag uitdelen die de vijand naar achteren laat vliegen. Bij het dubbelzwaard gebruik je twee Joy-Cons en vecht je met twee zwaarden waardoor je dubbel zoveel moet opletten.

Het grote sportplaza in Nintendo Switch Sports heeft ook voor tennis en badminton plaats. Die twee sporten lijken op het eerste zicht veel op elkaar, maar tijdens het spelen zijn flinke verschillen te merken. Zo is het bij tennis niet mogelijk om met je personage te lopen en gaat het veel meer om de timing van de slagen. Als je bijvoorbeeld de bal slecht raakt, krijgt de tegenspeler de kans om de bal met een harde treffer terug te slaan. Badminton laat de winst dan weer aan de meest tactische speler over. Door afwisseling tussen harde slagen, zachte slagen en dropshots (die je kunt maken door de shuttle te slaan terwijl de ZL- of ZR-knop ingedrukt is) probeer je de tegenspeler letterlijk alle hoeken van het veld te laten zien. Ook kan je personage uit balans raken waardoor je omvalt of niet op tijd bij de shuttle komt.

De laatste sport die op launch beschikbaar zal zijn, is bowlen. Ook hier zijn in vergelijking met de Wii-versie aanpassingen gedaan. Bij bowlen is het nu mogelijk om te kiezen of je na elkaar of gelijktijdig wilt gooien. Wanneer je gelijktijdig bowlt, kunnen tot maximaal vier spelers tegelijk de bal gooien. Tijdens het bowlen kun je standaard de lijn bepalen van de bal door met je stick te bewegen. Voor mooiere worpen geef je dan weer tijdens het gooien een slinger aan je controller om de bal een kromming te laten maken. Broodnodig voor de zogeheten ‘speciale modus’, waarbij hindernissen op de baan zijn geplaatst.

Enkel de onlinemodi waren tijdens de preview nog niet te spelen. Via die onlinemodi kun je met vrienden spelen of het competitief tegen spelers van over de hele wereld opnemen. Wanneer je competitief speelt, promoveer je bij goede prestaties van rang E naar A en speel je nieuwe outfits en accessoires voor je personage vrij. Dat is helemaal nieuw voor de Sports-serie; de Wii had immers nog geen onlinemogelijkheden.

Nintendo Switch Sports lijkt het wachten waard te worden. De variatie aan sporten is groot en iedere sport lijkt tijdens het spelen een ander gevoel op te wekken. Snelle gameplay, zoals bij chanbara en tennis, wordt afgewisseld met rustigere sporten als badminton. Ook komt er volgens Nintendo in de herfst golf bij, waardoor er nog meer te sporten valt. Tel daarbij de aanpassingsmogelijkheden van de personages en de onlinemogelijkheden met vrienden, en Nintendo Switch Sports kan een ontzettend leuke partygame worden.

Nintendo Switch Sports is vanaf 29 april 2022 beschikbaar op de Switch.

Lees ook dit