Skip to main content

[Update]OnLive onverwacht verkocht aan anoniem bedrijf

Minstens helft van werknemers verloren hun baan.

De cloudgaming dienst OnLive werd verkocht, dat liet het bedrijf vandaag zelf weten. De overnemer werd in een persbericht niet bij naam genoemd, maar is een pas gevormd bedrijf. Slechts enkele uren voor OnLive werd verkocht, werd minstens de helft van het personeel op straat gezet.

Waarom OnLive verkocht werd, is nog niet duidelijk. Mogelijk verkeerde de dienst in financieel zwaar weer. Sommige bronnen beweerden de afgelopen dagen immers dat OnLive bescherming zocht tegen zijn schuldeisers. De website Joystiq weet dan weer te melden dat OnLive dan wel 2 miljoen accounts telt, maar dat zelfs op piekmomenten slechts 1800 gebruikers tegelijk online waren.

Anderzijds is het een publiek geheim dat CEO Steve Perlman al langer zat te vissen naar een royaal overnamebod. Het kan dus zijn dat zo'n bod er eindelijk gekomen is, maar waarom in dat geval zoveel personeel op straat werd gezet is niet duidelijk. Mogelijk werd het personeel ontslagen op vraag van de nieuwe eigenaar, die zo onder een reeks ontslagvergoedingen uitkomt.

[UPDATE]Het wordt steeds duidelijker dat OnLive uit dringende noodzaak werd verkocht. Tijdens een toespraak aan het personeel van OnLive liet Perlman weten dat hij een zogenaamd ABC had aangevraagd. Deze 'Assignment for Benefit of Creditors' is een mechanisme om een regelrecht failliet van een bedrijf af te wenden. Het bedrijf wordt zo beschermd tegen zijn schuldeisers, terwijl de verkoop van OnLive afgehandeld wordt.

Ook komen meer details naar buiten over de financiën van OnLive. Perlman was naar eigen zeggen non-stop bezig met zoeken naar nieuwe fondsen om de dienst boven water te houden. Zo hebben grote bedrijven als Warner Bros., Autodesk, Maverick Capital, AT&T, British Telecom en ons eigen Belgacom Group miljoenen dollar geïnvesteerd. Maar een foute inschatting van de nodige serverinfrastructuur deden OnLive al sinds de lancering geen goed. De dienst zou 8000 servers hebben geleased met een contract voor drie jaar. Dit was een grove overschatting, want daar was door het kleine aantal gebruikers maar een fractie van nodig. Het zou maandelijks zo'n 5 miljoen dollar kosten om het immense serverpark draaiende te houden. OnLive draaide dan ook geen winsten en vond uiteindelijk geen investeerders meer.

Nu de overname rond is, belooft OnLive onder nieuwe vlag gewoon door te gaan met hun diensten. Wie een game kocht bij OnLive of een abonnement heeft zou van de transactie dus niets mogen merken. Ook alle nieuwe projecten van OnLive die nog niet gelanceerd werden zouden nog altijd verder ontwikkeld worden. Volgens het persbericht zal ook een 'groot deel' van de ontslagen werknemers opnieuw worden aangenomen. Hoeveel personen dit dan zijn blijft natuurlijk vaag. Slechts 20% van de bijna 200 wernemers van OnLive zou nu al zeker zijn van een baan bij het nieuwe bedrijf.

OnLive is een streaming dienst voor games. Je kunt er games kopen, huren of gratis een half uur proberen, zonder de game ooit op je computer, TV, smartphone,... te moeten installeren of performante hardware aan te kopen. Net zoals dat met films kan, worden de games immers op de servers van OnLive afgespeeld, waarna enkel de schermoutput tot op je scherm wordt gestreamd. De dienst werd nog geen maand geleden in België gelanceerd in samenwerking met Belgacom.

Lees ook dit