Skip to main content

Outlast 2 - 5 dingen die je moet weten

Religekkies.

Outlast is een culthit uit 2013, maar ook de uitbreiding Whistleblower sloeg goed aan. Het is dan ook niet zo vreemd dat ontwikkelaar Red Barrels met een vervolg op de survival horror op de proppen komt. Ook in Outlast 2 brengt je journalistieke nieuwsgierigheid je weer in de nodige penibele situaties, waarin je gewapend met een camera en een flinke dosis stalen zenuwen heelhuids de nodige gekken van je af moet schudden. Hier lees je de vijf belangrijkste dingen die je over de sequel moet weten.

Religieus fanatisme

Ontwikkelaar Red Barrels heeft het claustrofobische gekkenhuis van Outlast en Whistleblower ingeruild voor een meer open omgeving. Het tweede deel speelt zich in een afgelegen gehucht in de Amerikaanse staat Arizona af. Denk daarbij aan woestijn, maisvelden en xenofobische boeren.

Je kruipt dit keer in de huid van cameraman Blake Langermann, die samen met zijn vrouw Lynn op onderzoek uitgaat. Je hebt namelijk lucht gekregen van de mysterieuze moord op Jane Doe. Uiteindelijk beland je in een dorp vol religieuze gekken, die denken dat het einde der tijden aangebroken is.

Jonestown Massacre

Outlast 2 is losjes gebaseerd op het bizarre, waargebeurde verhaal dat als de Jonestown Massacre de boeken is ingegaan. Dominee Jim Jones stichtte in de jaren 50 van de vorige eeuw de People's Temple in de Amerikaanse stad Indianapolis op. Oorspronkelijk zette de religieuze beweging zich voor sociale rechtvaardigheid in, maar in de loop der jaren doken steeds meer verontrustende berichten over uitbuiting, gevangenschap en religieus fanatisme op.

De sekte werd dan ook nauwlettend door de Amerikaanse overheid in de gaten gehouden. De paranoïde Jones dwong in 1978 al zijn volgelingen om middels cyanide collectief zelfmoord te plegen. Iedereen die weigerde, werd meteen vermoord. Uiteindelijk vonden 909 mensen de dood, waaronder 276 kinderen. De tragedie staat vier decennia later nog steeds bol van de complottheorieën, en is in dit geval de inspiratiebron voor het tweede Outlast-deel.

Bekijk op YouTube

Beeld en geluid

Karakteristiek voor het eerste deel is de camera met night-vision. Ook in Outlast 2 ga je met slechts een camcorder op pad en zijn batterijen weer schaars. Nieuw is dat je nu ook kunt opnemen en footage later kunt terugkijken. Daarnaast speelt dit keer geluid een belangrijke rol: met een audiodetectiesysteem kun je voetstappen en andere geluiden van veraf horen.

Om het je nog lastiger te maken, hebben de makers van Outlast 2 een verrassing in petto voor je. Je draagt namelijk een bril. Nou en? Dat kan in bepaalde situaties wel voor de nodige problemen zorgen. Verlies je namelijk door het tumult je bril, dan vervaagt het beeld. Een bril is dus onmisbaar.

Controverse

In het verleden werden in Australië onder meer games als Saints Row 4, South Park: The Stick of Truth en Manhunt verboden. Het leek er even op dat Outlast 2 ook op die zwarte lijst terecht zou komen. Aanvankelijk werd Outlast 2 namelijk wegens seksueel geweld in de game niet geclassificeerd.

De horrorgame heeft inmiddels van het Australische Classification Board toch een 18+-rating toegewezen gekregen en is dus niet meer verboden. De eerste versie die ter classificering is ingediend, bevatte materiaal uit de alfaversie en was daardoor niet representatief voor de volledige game. De daaropvolgende indiening bevat de uiteindelijke inhoud van de game en is wel door de raad geclassificeerd. Enfin, Outlast 2 is dus niet voor tere zieltjes weggelegd.

Outlast Trinity

Naast de digitale versie is er ook een fysiek exemplaar te koop. Outlast Trinity bevat naast Outlast 2 ook het eerste deel en de uitbreiding Whistleblower. De bundel kost 40 euro en is alleen voor de PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar.

Outlast 2 is vanaf nu voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar. Wil je meer weten? Lees dan hier alle Outlast 2 info.

Lees ook dit