Skip to main content

Overcooked 2 review - Om van te smullen

Goed gaar.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Overcooked 2 is een veilige sequel, maar biedt een co-opervaring om duimen en vingers van af te likken.

In de Overcooked 2 review van Carl lees je of deze co-oppuzzelgame drie Michelin-sterren verdient of een ongeïnspireerde tweede gang is.

Na enkele potjes Overcooked 2 begrijp je plots waarom Gordon Ramsay de hele tijd naar zijn keukenploeg schreeuwt. Een keuken runnen is complete chaos, en alle tandwieltjes moet perfect op elkaar afgestemd zijn om kwalitatieve gerechten op tijd af te leveren. Dat geldt evengoed voor de pittige opdrachten in Overcooked 2, die perfect teamwerk en vlekkeloze coördinatie vereisen om tot een goed einde te brengen. Het resultaat is een enorm intense kookpartij met vrienden, al lijkt het receptenboek wel heel hard op dat van het origineel.

De basis is namelijk ongewijzigd. Je krijgt een keuken tot je beschikking met ingrediënten, kookgerei, een reeks orders en een klok die genadeloos aftelt. Klinkt simpel, maar in de praktijk is het absolute chaos. Voor een burrito moet je bijvoorbeeld rijst halen en koken, vlees halen, snijden en bakken, en vervolgens alles in een tortilla serveren. Snijplanken en kookpotten staan overal verspreid. En dan is het maar te hopen dat er nog propere borden zijn, want anders moet iemand snel de afwas doen. Elke stap kost tijd en doet je van hot naar her lopen. Speel je samen met vrienden, dan roep je steeds heen en weer om te vragen wie wat kan doen. Klinkt dat herkenbaar als je de eerste game hebt gespeeld? Dat is het ook. De gameplay is haast identiek aan die van zijn voorganger, en daardoor krijg je een stevige déjà-vu.

(Overcooked 2 review) Het is altijd chaos in de keuken

Overcooked 2 maakt echter op twee manieren het verschil. Ten eerste is er nu de mogelijkheid om rauwe ingrediënten te gooien. Niet alleen kan het je kostbare seconden sparen, maar het is soms zelfs compleet noodzakelijk, zoals een memorabel level waarbij jij en je partner op verschillende vlotten op een rivier drijven. Dat leidt naar het tweede grote verschil: Overcooked 2 drukt meteen stevig op het gaspedaal, en schotelt je level na level bijzondere wendingen voor. Zo kook je op een bepaald moment in een luchtballon waar de lay-out wijzigt, tot die neerstort in een sushikeuken en je opdracht gewoon verdergaat. De oerdegelijke fundering van de game en je vermogen tot plannen en improviseren worden door dat heerlijk creatieve leveldesign tot het uiterste gedreven. Het resultaat is een zeer pittige game, die een absoluut plezier is om samen met vrienden te veroveren.

Overcooked 2 schittert namelijk net zoals zijn voorganger in couch co-op. Het is uniek binnen de niche van co-opgames omdat je niet vingervlug moet zijn, maar net omdat het een uitdaging van coördinatie en communicatie is. Met maximum drie andere spelers ren je door de keuken, snijd je ingrediënten en blus je in paniek brandjes - en dat allemaal terwijl er iemand om meer tomaat blijft zeuren of schreeuwt dat er geen schone borden meer zijn. Het potentieel voor barstende ruzie is er zeker, maar net zo goed verover je na de derde keer proberen een schijnbaar onmogelijk level met een topscore. Overcooked 2 is op die manier een geweldige vriendschapstest en staat garant voor een memorabele avond.

Solo schift de saus weliswaar een beetje. Overcooked 2 is dan niet langer een test van coördinatie, maar eerder een puzzelgame. Hoewel daar an sich niks mis mee is, is de ervaring veel sterieler en bevat het minder verrassingen dan de chaotische co-opgames waar er op eender welk moment absolute chaos kan uitbreken. In je eentje is het ook veel moeilijker om de kleine minpunten van Overcooked 2 te verdragen. De onnauwkeurige controls doen je af en toe namelijk de haren uit het hoofd trekken wanneer je per ongeluk vuile borden oppakt in plaats van het gesneden vlees op het tafeltje ernaast. De kleine en soms onduidelijke icoontjes die niet altijd op logische plaatsen staan, zijn al helemaal gekmakend. Het zijn kleine irritaties, maar in het heetst van de strijd vallen ze op een negatieve manier op.

(Overcooked 2 review) Samenwerken en een topscore neerzetten, geeft een adrenalinekick van jewelste

Daarentegen zijn er zoveel kleine zaken die Overcooked 2 wel subliem doet. De verhaalmodus heeft een geweldig gevoel voor humor met King Onion en zijn hond Kevin als hoofdrolspelers, en je reist van level naar level via een charmante kaart die aan de Mario Land-games herinnert. De online co-op en versus werken vlekkeloos en zelfs als je geen headset hebt, kun je communiceren dankzij een gestroomlijnde emote-interface. Ten slotte moet nog eens benadrukt worden hoe onvoorstelbaar intens en amusant de couch-co-opervaring is. De hele verhaalmodus is bovendien zonder enige moeite met meerdere vrienden speelbaar.

Overcooked 2 levert een fantastische co-opbelevenis af. De oerdegelijke basis lijkt heel erg op die van de eerste game, maar staat nog steeds als een huis. Ontwikkelaar Ghost Town Games gebruikt die basis in deze sequel bovendien om pareltjes van levels af te leveren, met complexe en creatieve uitdagingen. Solo is de game weliswaar veel sterieler en doen de minpunten je soms koken van de woede, maar uiteindelijk vormen die aspecten maar een vlieg in de soep. De echte hoofdmaaltijd is nog steeds de briljante co-op, en daar kookt Overcooked 2 op sterrenniveau.

Voor deze Overcooked 2 review speelde Carl op een PlayStation 4 Slim.

Lees ook dit