Overwatch - Blizzard schiet direct met scherp
Hands-on met de Closed Beta.
"It's done when it's done," luidt het welbekende credo van Blizzard. Zo gaat na zeven jaar productie de stekker uit Titan. Is er voor de ontwikkelaar dan wel meer dan alleen Warcraft, Diablo en StarCraft? Hearthstone en Heroes of the Storm zijn geslaagde genre-uitstapjes, maar ademen nog veel van de ingewortelde franchise uit. Blizzard gooit het met Overwatch in ieder geval over een andere boeg. De studio wil met de nieuwe IP een andere markt aanboren.
Overwatch is een team-based first-person shooter waarin twee teams van zes het tegen elkaar opnemen. In de bèta zijn er twee modi beschikbaar. In Point Capture moet je achtereenvolgens twee objectives te veroveren. In Payload loods je een langzaam rijdende transportwagen van A naar B. Althans, dat is het doel als je deel van het aanvallende team uitmaakt. Als verdediger doe je namelijk je uiterste best dat met grof geschut te voorkomen.
Voor het begin van elke match kies je een personage, maar ook tijdens een match kun je nog veranderen. De personages komen niet uit Warcraft, Diablo en StarCraft. Het gaat om achttien volledig nieuwe Heroes. En Blizzard kennende wordt dit aantal na verloop van tijd nog uitgebreid.
De Heroes zijn onderverdeeld in Offense, Defense, Tank en Support. Aanvallende Heroes moeten zo veel mogelijk tegenstanders omleggen. Andere personages komen dan weer het bese tot hun recht bij het verdedigen van de objectives. De Tanks zijn de grote jongens die voor het team de klappen opvangen en de Supports blinken uit in het versterken van teamgenoten of het verzwakken van tegenstanders.
Elke Hero heeft één of meerdere wapens en een paar unieke vaardigheden die bij zijn of haar rol aansluiten. Wanneer je ze goed timet en slim combineert, merk je echt de kracht van je personage. Zo heeft de vleeshomp Roadhog een Chain Hook waarmee je een tegenstander eerst naar je toe trekt, om hem vervolgens met je Scrap Gun vol te pompen met lood. De razendsnelle Tracer is met haar teleportatiekracht juist geschikt voor hit-and-runaanvallen.
Daarnaast heb je de dwerg Torbjörn waarmee je niet alleen een turret bouwt, maar met de Forge Hammer ook herstelt of upgradet. Met Mercy ben je dan weer letterlijk de reddende engel die aan hoog tempo naar teamgenoten vliegt en hen met de Caduceus Staff geneest. In Overwatch komt er dus meer bij kijken dan alleen hersenloos je magazijnen te legen. Elk personage voelt uniek aan en zijn geen klonen in een ander jasje.
Naast de gewone wapens en vaardigheden is er ook een Ultimate Ability. Die is voor elke Hero anders. Een speciale meter loopt vol wanneer je teamgenoten geneest, vijanden schade toebrengt of juist zelf de pineut bent. Wanneer de meter vol is, zet je die supervaardigheid in. Denk hierbij aan tijdelijke onschendbaarheid, het tonen van vijanden door muren, een enorme drakengeest die recht naar voren dendert of een vliegende artilleriebatterij. Een goed getimede Ultimate kan het tij keren.
Met zoveel diversiteit in Heroes is het continu zoeken naar sterke en zwakke punten. Overigens niet alleen bij jezelf of tegenstanders, maar ook binnen het team. De ervaring leert dat objectives negerende egoïsten of het ontbreken van een Support funest zijn. Hoe goed je ook bent, in een team van los zand is de overwinning mijlenver weg. Samenwerking is dus de sleutel tot succes.
Hoewel Blizzard met Overwatch een andere weg inslaat, is de hand van de ontwikkelaar nog steeds duidelijk zichtbaar. Dat komt niet alleen door de toegankelijke gameplay en sociale interactie, maar is ook te danken aan de cartooneske stijl die je van andere Blizzard-games gewend bent. Alleen beleef je dit keer alles vanuit een eerstepersoonsperspectief. Er is nog geen concrete releasedatum voor de shooter. It's done when it's done.
De gesloten bèta van Overwatch is momenteel speelbaar op de pc.
Nog meer over Overwatch weten? Lees dan snel al onze Overwatch tips met onder meer een gids voor alle Heroes, maps en gamemodes.