Philips Evnia 49M2C8900 review - Anderhalve, glorieuze meter aan QD-OLED
De ultieme game-ervaring.
De Philips Evnia 49M2C8900 is anderhalve meter aan glorieuze beeldkwaliteit, door het levendige contrast, de snelle reactietijden en uitstekende HDR.
Door de Philips Evnia 49M2C8900 review loenst Joël nu permanent, en hij had het niet anders gewild.
Al jaren trakteren OLED-televisies fanaten op hoogwaardige, levendige beelden. Het risico op burn-in was daarbij zo hoog dat fabrikanten daar de handen niet aan wilden branden - sorry -, voor pc-gaming. Tot nu. OLED is gearriveerd en brengt een kijkervaring die je met een VA- of IPS-paneel niet kan evenaren. Dat geldt helemaal voor de Philips Evnia 49M2C8900. Je kan er niet omheen dat dit de ultieme game-ervaring is. Figuurlijk en letterlijk, want met zijn 49 inch ‘super ultrawide’-formaat is dit een thuisbioscoop voor op je bureau.
Naast zijn afmetingen is het funky design het eerste wat opvalt aan de monitor. Het paneel wordt omringd door een stijlvolle, metaalkleurige rand. Deze rand is aangenaam dun aan de bovenzijde en de zijkanten. Het gespleten verticale deel ziet er echter uit als een object dat regelrecht uit de bouwmarkt komt. De V-vormige voet wijkt nog meer af van de gamernorm. Hij is wit bespikkeld met lichtblauw, zoals je dit in de jaren 90 weleens in het openbaar vervoer zag. Ondanks de brute looks van de voet, staat de monitor maximaal 17 cm boven je bureau. Al met al is het een polariserend ontwerp van de monitor. Op zijn minst is het eigenzinnig en futuristisch retro, hoewel de matige verstelbare hoogte wrang blijft.
Het grootste probleem van deze monitor is dat de beeldkwaliteit zo subliem is dat je nooit meer anders wilt. Bij OLED is elke pixel zijn eigen lichtzone, die individueel kan dimmen en oplichten. Het resultaat? Een overweldigend contrast en daardoor zeer levendige beelden. Verder is de Evnia een QD-OLED, met daarbij passende voor- en nadelen. Het enige nadeel is dat het zwart op een QD-OLED iets grijzer oogt met veel licht van buitenaf. Het voordeel is dat door Quantum Dot (en in tegenstelling tot WOLED) het paneel geen witte subpixel heeft. Daardoor kijk je naar volle, gesatureerde kleuren. Veel instellingen krijg je daar echter niet bij. Naast de kleurtemperatuur zet je alleen de SRGB aan of uit. Met SRGB uit is het alsof je naar prachtige HDR-beelden kijkt, die in je gemiddelde dungeon het meest tot hun recht komen. Voor productiviteitswerk of een competitief potje Tarkov is de SRGB-modus wel een aanrader; die is minder levendig maar zie je meer door in de schaduwen. Voorts is het dan ook moeilijk om je niet in elke gamesessie in te leven, aangezien je letterlijk niet om de pracht en praal van dit paneel kunt heenkijken.
Ook de HDR is uitmuntend op deze monitor. HDR was voorheen op pc-monitoren simpelweg niet de moeite waard. De Evnia 8000-serie daarentegen heeft een Display HDR True Black 400-certificering. Deze certificering is specifiek voor OLED-displays en vereist een minimale helderheid van 400 nits, een DCI P3-kleurdekking van minimaal 90% en gitzwarte pixels. De 436 nits in dit geval zijn vergeleken met een LCD-monitor niet veel, maar door het oneindige contrast en de 99% DCI P3-kleurdekking merk je daar weinig van. Voorts gaat er een wereld voor je open in HDR-games. Buiten rondlopen in een game zoals The Division 2 voel je bijna de zonnestralen, terwijl je enorm veel tussenkleuren ziet en definities in de schaduwen herkent. De interactie tussen Windows en de HDR-modi in je games is nog steeds niet gebruiksvriendelijk, maar dat is niets ten nadele van deze monitor want de HDR-capaciteiten zijn subliem.
Ook als competitieve multiplayergamer zit je goed met deze monitor, maar wel met twee belangrijke kanttekeningen. Ten eerste vergt de 5120x1440-resolutie het uiterste van je pc. Je pc rendert op deze resolutie immers bijna evenveel pixels als op een 4K-resolutie. Ten tweede zitten essentiële UI-elementen, zoals je levensbalk en de map, vaak net buiten zicht. Daardoor draai je regelmatig je hoofd, wat kostbare seconden kost. Dat wil niet zeggen dat dit een matig scherm is voor multiplayergames. Integendeel zelfs. Deze monitor heeft de hoogste ‘anti-motion blur’-certificering (ClearMR 13000), 0,03 ms grijs-naar-grijs pixelreactietijden en heeft een indrukwekkende verversingssnelheid van 240 hertz. In de praktijk is het dan ook een waanzinnig snelle monitor voor multiplayergames, hoewel een kleiner formaat in het heetst van de strijd handiger kan zijn.
Qua verdere toeters en bellen biedt deze monitor een totaalpakket. Hij heeft degelijke ingebouwde speakers en laat je twee videosources tegelijkertijd tonen via de PIP/PBP-functie. Of je wisselt gemakkelijk van videobron via de KVM-switch. Ook zit er op deze monitor Ambiglow. Hoewel Ambilight TV dé unieke verkoopreden is voor Philips-tv’s, laat de driezijdige implementatie op deze monitor lichtelijk te wensen over. Door de grote voet staat de monitor namelijk ongeveer 24 cm van je muur af, waardoor het lichteffect minder aanwezig is dan op Philips-tv’s. Reken daarbovenop dat de Ambiglow door de curve nog minder te zien is achter de zijkanten. Ook het algoritme van Ambiglow kan beter. Het is namelijk best rustgevend voor je ogen in relaxerende games, maar reageert iets te zenuwachtig op bijvoorbeeld het snel inzoomen met een sniper in multiplayergames. Uiteindelijk biedt de monitor een smakelijke en complete taart, hoewel de ‘kers’, de ambiglow, wel iets frisser mag.
Tot slot blijven er voor OLED-monitoren uiteraard nog wat zorgen om burn-in over. Wat dat betreft zal de tijd het leren. Op dit exemplaar is daar in ieder geval niets van te merken na een paar maanden gebruik. Ook de alom gerapporteerde ‘raar ogende tekst’ door de OLED-pixelstructuur is mij niet opgevallen. De monitor wapent zich bovendien tegen burn-in. Na wat inactiviteit dimt het scherm, je ziet af en toe een (niet storende) snelle pixelrefresh, en na een aantal uur krijg je een melding die vraagt om een langere pixelverschoning. Daarbovenop biedt Philips je drie jaar fabrieksgarantie, waar burn-in onder valt. In elk geval is deze monitor alleen geschikt voor gevarieerd gebruik, en mijd je beter statische elementen, zoals je startbalk.
Wanneer geen broekriem bestand is tegen het gewicht van je portemonnee, dan hoef je niet verder te zoeken naar de ultieme game-ervaring. De Philips Evnia 49M2C8900 is namelijk een werkelijk subliem scherm. Het oneindige contrast, de volle kleuren en uitstekende HDR-beelden zijn om van te watertanden in singleplayergames. Ook als multiplayergamer zit je goed dankzij de 240Hz-verversingssnelheid en razendsnelle pixelreactietijden. De monitor is groot en groots, mogelijk een beetje onhandig voor louter multiplayers, maar dat zijn echt luxeproblemen. Dit is anderhalve, glorieuze meter aan QD-OLED.
Zin om ook te loensen? Je kunt de Philips Evnia 49M2C8900 hier kopen op Bol.com