Skip to main content

PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes review - (h)oort niet in je collectie thuis

Stevige oorvijg.

De PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes missen gebruiksvriendelijkheid, aanpasbaarheid en zijn bovenal extreem duur.

De PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes review van Carl kijkt of deze draadloze PlayStation 5 oortjes de hoge vraagprijs waard zijn.

Zeg wat je wilt over de vormgeving van de PlayStation 5. Of je het nu een hypermodern misbaksel of een eigentijds meesterwerk vindt, de zachte glooiingen en zwart-witte kleuren van de console zijn onmiskenbaar. Sony waakt er bovendien over dat alle randapparatuur voor de console diezelfde designprincipes volgt. De PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes passen dan ook perfect in het bestaande gamma. Een opvallend uiterlijk en intuïtieve ‘low-latency’-verbinding blijken echter de hoogtepunten. Voorts hebben de oortjes belangrijke minpunten die het moeilijk maken om het prijspunt van 200 euro te slikken.

PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes review - Een magere lijst featuresBekijk op YouTube

Zoals gezegd, het visuele design van de PlayStation 5 zaait verdeling. Omdat de PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes zo dicht bij het controversiële ontwerp van de PlayStation 5 liggen, oogsten ze daarom net zoveel waardering als afgrijzen. De oortjes hebben namelijk een opvallend, gekruld design dat volledig bij de hypermoderne ruimteschip-look van de console en diens randapparatuur aansluit. Het is vooral bedoeld als compagnon voor wie de mobiele PlayStation Portal wil gebruiken zonder huisgenoten te storen. In elk geval verdient het lof dat Sony blijft inzetten op zijn visuele visie. Aan jou om te oordelen of dat een goede of slechte zaak is.

Het is echter moeilijker om niet negatief te zijn over de opvallende case waarin je de PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes opbergt. De cilindervormige doos schuift open, waardoor je oortjes steeds veilig opgeborgen zitten. Met dimensies van bijna 8,5 cm maal 4 cm is de case echter vele malen groter dan die van soortgelijke oordopjes. Die grootte geeft het een log, onaantrekkelijk uiterlijk geeft én zorgt voor praktische moeilijkheden. Het is bijvoorbeeld niet evident om de case in je broekzak te steken. De speciale, gekrulde vorm van de oortjes maakt het ook moeilijk om de magneetstrips van de oortjes met die van de case te verbinden. Zelfs na een week intens gebruik bleef het een ware beproeving om in het openbaar de oortjes boven te halen of weg te steken.

PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes review - De case is stevig maar onhandig

Ook qua connectiviteit hebben de PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes problemen. Zo is de set-up om op je PlayStation 5 te spelen weliswaar extreem makkelijk en intuïtief - de oortjes zijn onmiddellijk klaar voor gebruik zodra je de USB-A-dongel in de console plugt - maar is de eerste keer verbinding met een mobiel apparaat maken een tergende ervaring. De case heeft namelijk een lichtstreep die verschillende kleuren weergeeft om mee te delen wat er aan de hand is. Het is echter heel moeilijk om te begrijpen welke kleur nu precies wat betekent: wat is het verschil tussen een knipperend wit licht en een knipperend blauw licht? Wat betekent de solide groene streep? Ook de meegeleverde ‘quick start guide’ is niet behulpzaam - en in zwart-wit geprint, godbetert. Het kostte me uiteindelijk bijna 10 minuten en het consulteren van een online handleiding om effectief tussen de oortjes en mijn telefoon verbinding te maken. Slechte punten voor gebruiksgemak.

De ‘on-ear’-controls van de PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes lokken slechts koele minnaars. Met de ene knop kun je het volume aanpassen, terwijl het andere knopje je in staat stelt om tussen Bluetooth en de ‘low-latency’-verbinding te wisselen. Het is in theorie makkelijk om de knopjes te vinden gezien ze een beetje uitsteken, maar in de praktijk is het moeilijk om de knop in te drukken zonder de oortjes uit je oorkanaal te duwen. Daardoor wordt het haast vanzelfsprekend om de oortjes lichtjes tussen wijsvinger en duim te knijpen voor stabiliteit - ware het niet dat Sony nu net de onfortuinlijke keuze maakt om de volume- en connectiviteitsknoppen exact op die posities te plaatsen. Driekwart van al mijn pogingen om het volume te wijzigen zorgden er bijgevolg voor dat de oortjes verbinding met een ander apparaat zochten. Mateloos frustrerend. En dan is er nog het feit dat de volumeknop énkel werkt wanneer je verbinding hebt met de PlayStation 5 (of PlayStation Portal); voor Bluetooth-apparaten werkt de volumeknop überhaupt niet. Simpelweg ondermaats design.

PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes review - De on-ear controls zijn ondermaats

Tot slot valt er ook wat betreft het geluid van de PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes belangrijke kritiek te geven. De oortjes maken gebruik van ‘planar’ magnetische drivers, wat vooral hoge frequenties goed tot zijn recht doet komen. De basprestaties zijn weliswaar nog steeds degelijk. Liefhebbers van housemuziek blijven misschien op hun honger zitten, maar voor veel andere genres en vooral voor games vond ik de bas aangenaam aanwezig zonder overheersend te zijn. De absolute doodsteek voor de oortjes is echter dat je de ‘equalizer’-settings niet kunt aanpassen. Er is namelijk geen app of andere manier om de frequenties naar jouw wens aan te passen - wat nochtans een gebruikelijke feature voor eender welk audioapparaat is. Het standaard geluidsprofiel is bijgevolg de enige beschikbare instelling.

De PlayStation Pulse Explore draadloze oortjes worstelen met tal van ernstige issues. De case is erg onhandig, de connectiviteit laat te wensen over, de ‘on-ear’-controls zijn werkelijk ondermaats, en de klank is niet aanpasbaar. Het zijn allemaal grote problemen, nog meer in de verf gezet door het prijspunt van maar liefst 199 euro. Als consument mag je meer verwachten. Deze oortjes (h)oren niet in je collectie thuis.

Lees ook dit