Pro Evolution Soccer 2010 (hands-on)
Concurrentie voor de nieuwe FIFA?
De clash der titanen, een wraakwekkende tackle, voetbaltermen lopen vaak over van superlatieven. Wat kan je dan anders verwachten in een artikel over één van de twee beste voetbaltitels dan een hele resem aan adjectieven en vergelijkingen? Elk jaar voeren Pro Evolution Soccer en FIFA een bitse strijd om de hegemonie over de voetbalwereld. Wij kregen de kans om PES 2010 uitgebreid te testen.
Pro Evolution Soccer had de afgelopen jaren lichtjes terrein verloren. Zelfs de meest hardnekkige fan moest toegeven dat FIFA sterker bezig was, meer veranderingen en features bedacht en de gameplay beter wist aan te passen aan de ultieme spelervaring. Konami heeft dus iets te bewijzen met deze titel en aangezien Fifa ook niet stilzit, ligt de bal in hun kamp.
Pro Evolution Soccer heeft heel wat verscheidene gamemodes om uit te kiezen, voor elk wat wils. Je kan uiteraard snel in een wedstrijd duiken via exhibitions, je moet slechts enkele korte menu’s door en je staat op het veld klaar om het op te nemen tegen één van de topteams. Wie iets meer diepgang en continuïteit wenst kan kiezen voor de management mode, de league of cup opties of de Become a pro mode.
De management mode is eigenlijk een volledige league, maar met meer opties om je club te beheren. Je kan naar spelers zoeken en transfers regelen, je kan aangeven hoeveel aandacht en funds er naar je jeugdteam moeten gaan en je krijgt de verantwoordelijkheid over sponsorcontracten. Leuk, maar het komt nog niet eens in de buurt van wat we gewend zijn van een echte managementtitel. De kern van management is impact hebben en beslissingen kunnen inschatten. Op één van de eerste dagen word je al duidelijk gemaakt dat je niet alle sponsorship contracten meteen moet aanvaarden, er kunnen er namelijk later ook nog betere binnenkomen. Soms wachten sponsors blijkbaar een tijdje om een bod uit te brengen. Leuk voor hen, maar wat heb ik daaraan? Als ik nu sponsors weiger heb ik geen zekerheid dat er later nog contracten binnenkomen, vooral aangezien ik de besprekingen zelf niet kan starten of bijsturen. Het gebrek aan inleving zet zich door in veel aspecten van de management modus waardoor deze een beetje overbodig overkomt. Gelukkig kan je elke week zelf ook de wedstrijden spelen.
In de league- en cup mode speel je met de beste teams je favoriete kampioenschap na, de beker van Nederland, de UEFA-cup, Champions League of liever een landentoernooi herbeleven, het kan gerust. Dit zijn meestal ook de meest intense wedstrijden, zowel qua publiek als commentaar en vinden plaats in de meest indrukwekkende stadions, niet te missen dus. Je kan bovendien kiezen uit toernooien met directe uitschakeling of poules zodat je niet gedoemd bent elke wedstrijd zwaar te winnen.
Wedstrijden winnen is geen sinecure, zeker niet in het begin. De besturing voelt trager aan dan PES2009 en de tegenstander is beter in staat om je spel te lezen en op het juiste moment de druk op te drijven waardoor je in de problemen komt. Balcontrole verloopt iets stroever waardoor je exact de juiste commando’s moet uitvoeren om de bal voorbij een speler te krijgen en dit is niet evident. Het speltempo wordt namelijk hoog gehouden doordat je tegenstanders op elk moment de confrontatie aangaan. Kortom, PES is een moeilijke game en scoren voelt haast episch aan. De doelmannen zijn minstens even goed als de vorige editie om directe ballen te stoppen en komen goed uit om doorgebroken spelers tegen te houden. Dit wordt echter gecompenseerd doordat de besturing om een shot te nemen niet zo goed aanvoelt. Met vierkantje geeft je de kracht weer van je shot, met de vierpuntstoetsen kan je er een bepaalde richting aan geven en met de L en R knoppen kan je een bepaalde hoogte of boog genereren. Jammer genoeg waren de apen die we trainden om voor ons reviews te schrijven nog niet in staat om voetbal te leren, want een extra hand zou hier wel nuttig zijn. Daar komt nog bij dat je spelers blijkbaar de noodzaak voelen om de bal ideaal op de voet te nemen vooraleer je knalt, hierdoor loop je soms nog enkele meters verder vooraleer je echt schiet. Meermaals is de verdediging of de keeper echter al tussen gekomen op dit moment waardoor een goede kans domweg wordt weggegeven.
Je leert omgaan met deze vertragingen, maar het is verre van ideaal. En dit komt nog het hardst naar voor in de Become a Pro mode. In deze gamemode bouw je zelf een speler uit, bepaal je zijn uitzicht en kies je een club voor hem. Net zoals in vorige edities moet je eerst je weg banen naar de A-kern vooraleer je matchen mag starten, een saai proces waarbij je wedstrijden speelt tegen de reserveploeg. Eenmaal je enkele puike prestaties hebt neergezet is de manager wild enthousiast over je en kan je meespelen in de topcompetities. In deze mode schakelt de camera over naar jouw persoonlijk standpunt van waaruit je de match meemaakt. Wederom ligt het tempo van het spel erg hoog en heb je amper de indruk dat je een verschil kan maken in je eerste maanden.
Toch is Pro Evolution Soccer 2010 een solide voetbalgame. Je voelt perfect aan wat je kan verwachten en welke moves vast zullen lukken. De nieuwe verbeteringen waarbij je de draai van je schot kan gaan bepalen en je de bewegingen van je speler volledig kan recreëren hebben nog wat werk nodig, maar we hopen dat Konami dit alles goed krijgt voor de lancering. Doen ze dit niet dan gaat de trofee dit jaar naar FIFA.