Skip to main content

PUBG FPS verbeteren - Zo draait de game soepel op PC en Xbox

De juiste instellingen.

Hoewel PlayerUnknown's Battlegrounds al enige tijd uit early access is, duiken er nog steeds problemen rondom stabiliteit, graphics en geluid op. Het team achter PUBG werkt van patch tot patch aan de optimalisatie van de game, maar die is nog steeds verre van perfect te noemen.

Het is op zijn zachtst gezegd vervelend wanneer je framerate flink stottert of met game crashes te maken hebt. Gelukkig zijn er manieren om de game soepeler te laten lopen. Vaak ligt het probleem bij de verkeerde instellingen die simpelweg te veel van je videokaart eisen. Voordat we echter daar dieper ingaan, is het verstandig eerst naar de systeemeisen van PUBG te kijken.

PUBG fps: systeemeisen voor pc

De shooter eist nogal wat van je pc, dus daarom is het belangrijk om te kijken of je huidige hardware überhaupt voldoet. Mocht je namelijk niet aan de minimale systeemeisen voldoen en eventueel na het tweaken van de PUBG-instellingen nog steeds last van ondermaatse prestaties hebben, weet je precies waar het probleem ligt. Je doet er in dat geval goed aan een of meerdere onderdelen van je pc te upgraden.

Hardware/software Minimale systeemeisen
Besturingssysteem 64-bit Windows 7 / Windows 8.1 / Windows 10
Processor i3-4340 / AMD FX-6300
Werkgeheugen 6 GB RAM
Videokaart nVidia GeForce GTX 660 2GB / AMD Radeon HD 7850 2GB
DirectX Versie 11
Internet Breedband
Opslag 30 GB

PUBG fps: in-game framerate tonen

Wanneer het aankomt op het optimaliseren van het aantal frames per seconde (fps) is het van belang dat je de verschillen voor en na een bepaalde wijziging ziet. Er is in de game geen optie die je het aantal fps laat zien. Om dat voor elkaar te krijgen heb je gelukkig geen extra programma zoals Fraps of MSI Afterburner nodig. De fps-optie zit namelijk in Steam geïntegreerd.

Die schakel je op de volgende manier in:

  1. Open Steam
  2. Klik in de navigatiebalk boven op 'Steam' en vervolgens in het pop-up menu op 'Instellingen'.
  3. Klik in het Instellingen-scherm aan de linkerkant op 'In spel' waarmee je de instellingen van de de Steam-overlay kunt aanpassen.
  4. Klik onder de sectie 'FPS-teller' op het dropdown-icoontje en selecteer in de lijst in welke hoek je het aantal frames per seconde wilt zien.
  5. Sluit tot slot alle schermen door op 'OK' te klikken en start PUBG op. De fps wordt vanaf nu automatisch in-game getoond.

PUBG fps: de juiste graphics instellingen om framerate te verbeteren

De volgende stap is de instellingen van je graphics in PUBG aanpassen. Deze open je door in het menu van de game op het tandwieltje te klikken. Een andere manier is door op het toetsenbord op 'Esc' te klikken en vervolgens op 'Settings'.

PUBG checkt logischerwijs je huidige hardware en zoekt daar de aanbevolen instellingen bij. Hoe beter je hardware, des te hoger je instellingen en beter het visuele resultaat. Toch is het voor een soepele game-ervaring niet altijd handig om deze aanbevolen instellingen blind te volgen. Bij sommige opties - schaduwen zijn een goed voorbeeld - is het nog maar de vraag of ze daadwerkelijk wat toevoegen. Ze vereisen namelijk veel rekenkracht van je videokaart of processor, terwijl het verschil tussen gemiddelde en hoge kwaliteit amper zichtbaar is.

De belangrijkste instellingen die de performance van je pc beïnvloeden, vind je onder het tabblad 'Graphics' onder de sectie 'Quality'. Hoewel er niet zoiets als 'de ideale instellingen' bestaat en je altijd zelf moet aftasten wat voor jouw pc uiteindelijk het beste is, raden we je aan de hand van de instellingen van bekende pro's en streamers de volgende setup aan:

Optie Aanbevolen
Window Mode Fullscreen (Windowed)
Display Resolution 1920x1800
Camera FOV 103
Overall Quality Custom
Screen Scale 100
Anti-Aliasing Very Low
Post-Processing Very Low / Low
Shadows Very Low / Low
Textures Medium ~ Ultra
Effects Very Low
Foliage Very Low / Low
View Distance Medium
V-Sync Off
Montion Blur Off

Er zijn in PUBG dus de nodige grafische opties. Hieronder leggen we uit wat deze opties precies teweegbrengen:

Window Mode

Hier bepaal je hoe de game op je scherm gepresenteerd wordt. Fullscreen (Windowed) heeft als voordeel dat je gehele beeld voor de game gebruikt, maar met hotkeys nog steeds gemakkelijk naar andere schermen kunt overschakelen.

Display Resolution

Probeer altijd op een resolutie van 1920x1080 te mikken, want dat is de standaard voor full HD. Hoe hoger de resolutie, des te meer invloed dat op de prestaties van de game heeft. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Mocht je dus tegen serieuze fps problemen aanlopen, kun je overwegen de resolutie terug te schroeven.

Camera FOV

FOV staat voor Field of Vision. Topspelers en bekende streamers stellen deze camera-optie meestal op een waarde tussen de 90 en 103 in. Hoe wijder het camerabeeld, des te meer je op je beeldscherm ziet. Het kan dus zeker geen kwaad om dit op het maximum in te stellen.

Brightness

Helderheid is een uiterst persoonlijke optie die voor de rest geen invloed op het aantal beelden per seconde heeft. Het hangt daarnaast nauw samen met de instellingen van je beeldscherm. Je weet dus uiteindelijk zelf het beste wat je hier het prettigst vindt.

Overal Quality

Hier staan in eerste instantie voorgeprogrammeerde instellingen. Zodra je echter iets aanpast, verandert dit in 'Custom'.

Screen Scale

Met schalen vraag je de game te renderen op een hogere of lagere resolutie dan je monitor eigenlijk aankan. De visuals zien er hooguit ietsje meer of minder gelikt uit, dus het beste is Screen Scale standaard op 100 te houden.

Anti-Aliasing

AA is een optie om kartelvorming zoveel mogelijk te beperken, maar zwaar afhankelijk van de kracht van je videokaart. Krachtige GPU's kunnen high settings in principe aan aan. Wanneer je echter niet met het aantal fps tevreden bent, is het verstandig de kwaliteit hiervan flink terug te schroeven. Wanneer je een wat zwakkere videokaart hebt, is het sowieso verstandig de kwaliteit van anti-aliasing zo laag mogelijk te zetten.

Post-processing

Post-processing beslaat alle effecten die worden toegevoegd nadat het beeld gerenderd is. Net zoals bij anti-aliasing kan deze met een krachtige videokaart best op gemiddeld of hoog gezet worden, maar adviseren we deze toch laag te zetten aangezien je daarmee veel fps wint.

Shadows

Zoals eerder vermeld, hebben schaduwen grote invloed op het aantal fps. Wij raden je daarom aan deze laag te zetten te zetten. Met lage kwaliteit kun je tegenstanders namelijk nog steeds duidelijk herkennen en pak je weer een aantal frames per seconde extra. Sterker nog: wanneer je de kwaliteit van shadows zo hoog mogelijk instelt, wordt de game iets donkerder en is het zelfs lastiger vijanden te spotten.

Texture

Om de game beter eruit te laten zien, kun je prima de texturen hoog zetten aangezien dit de prestaties van je videokaart niet zwaar beïnvloed. Streamers spelen meestal op Ultra zodat PUBG er voor de viewers nog enigszins aantrekkelijk uitziet. Als je fps problemen hebt, kun je de kwaliteit van de textures het beste gemiddeld tot hoog instellen.

Effects

Effecten plegen een serieuze aanslag op het aantal frames per seconde. Rook, vlammen, explosies en bloedspetters zuigen als een vampier het vermogen uit je videokaart. Hoe hoger de kwaliteit, des te meer 'deeltjes' je videokaart moet berekenen. Als je dus meer frames per seconde wilt of regelmatig met hevige fps drops te maken hebt, dan moet je dus de kwaliteit van effects zo laag mogelijk zetten. Explosies en dergelijke zien er dan misschien niet meer zo gelikt uit, maar de stabielere framerate tijdens hectische momenten maken dat meer dan goed.

Foliage

Deze optie heeft betrekking op de flora in de omgeving. Aangezien bomen, gras en bladeren de prestaties van je videokaart beïnvloeden, kun je Foliage net als Effects het beste zo laag mogelijk instellen.

View Distance

Met View Distance stel je in hoe ver en in wat voor kwaliteit de omgeving rendert naarmate de afstand toeneemt. Let wel: dit heeft alleen effect op de omgeving. Vijandelijke spelers zijn ongeacht de instellingen van optie namelijk altijd zichtbaar. Dat maakt View Distance de meest omstreden optie. Wil je zoveel mogelijk van de omgeving zien? Of dat vijanden ver weg juist zoveel mogelijk eruit springen? Vandaar medium als middenweg.

V-Sync

V-Sync is een instelling die de frame rate van je game met de refresh rate van je beeldscherm synchroniseert. Zo kun je onder meer screen tearing voorkomen, waarbij de framerate een stuk hoger dan de refreshrate is. PUBG is echter een veeleisende game, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken. V-Sync kun je dus gerust uit laten.

Motion Blur

Zoals de naam doet vermoeden, veroorzaakt Motion Blur dat objecten wazig worden wanneer je snel om je heen kijkt. Dat is interessant voor de immersie, maar verre van ideaal tijdens hectische situaties. Het gros van de spelers laat deze optie dan ook uit staan. Op het aantal fps heeft het namelijk weinig invloed.


Nog meer PUBG tips en tricks nodig? Leer dan eerst waar je de beste wapens op beide PUBG maps kunt vinden. Lees ook onze gidsen voor op het oplossen van PUBG bugs en om de PUBG FPS te verbeteren.


PUBG fps: het opstarten van de game in Steam optimaliseren

Naast de in-game instellingen kun je PUBG ook in Steam stabieler en vloeiender krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je een paar parameters toevoegen voordat je de game start. Hieronder lees je welke dat zijn en hoe ze werken.

Let op: het is geen garantie dat deze instellingen geen verbetering zijn. Afhankelijk van je systeemcomponenten kan het zijn dat je geen verschil merkt of dat het zelfs minder goed werkt. Het is daarom verstandig een voor een de parameters uit te proberen en uiteindelijk alleen degene in te stellen die echt voor verbetering zorgen.

De verschillende parameters voer je op de volgende manier in:

  1. Open Steam en ga naar 'Bibliotheek'.
  2. Klik met rechtermuisknop in de lijst met games aan de linkerkant op 'PlayerUnknown's Battlegrounds' en selecteer in het nieuwe menu onderin 'Properties'.
  3. Klik in het eerste tabblad 'Algemeen' op 'Startopties instellen'.
  4. Neem in het nieuwe scherm in de tekstbalk een van de onderstaande parameters over. Je kunt ook meerdere tegelijk invoeren. Dat doe je door simpelweg een spatie ertussen te laten.
  5. Sluit tot slot alle schermen door op 'OK' te klikken en start PUBG op. Bij verbetering laat je de parameter staan; bij verslechtering of geen verschil verwijder je de parameter.

-malloc = System

Vaak kun je winst boeken met storage en memory management. Met de deze command forceer je dat PUBG met de hoogst mogelijke (beschikbare) geheugen lanceert.

-maxMem = "VALUE"

Deze parameter bepaalt het maximale werkgeheugen. Op de plaats van 'VALUE' vul je met 8 GB RAM geheugen tussen de dubbele aanhalingstekens het getal 7000 in. Met 16 GB RAM geheugen voer je op die plek 13000 in. Meer werkgeheugen instellen heeft over het algemeen geen zin aangezien dit simpelweg niet nodig voor PUBG nodig is.

-refresh 144

Met deze optie bepaal je de exacte refreshrate. De waarde 144 geldt overigens alleen als je ook echt een 144 Hz-beeldscherm hebt. Vervang dit getal dus voor het aantal Hz dat je monitor ondersteunt.

-sm4

PUBG gebruikt standaard DirectX 11 en Shader Model 5, maar met deze parameter bepaal je dat de game van DirectX 10 en Shader Model 4 gebruik maakt. Het verbetert de framerate aanzienlijk en is zeker met een zwakke videokaart een verbetering, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit van de graphics. Zie dit dan ook als een laatste strohalm.

-novid

Deze parameter blokkeert introfilmpjes. Het verbeter niet het aantal fps, maar zorgt wel ervoor dat je de game sneller opstart.

Lees ook dit