QD-OLED gaming monitors geven je een competitief voordeel in esports
Onwerkelijke responstijd.
QD-OLED gaming monitors gaan het gaminglandschap grondig door elkaar schudden. Je kon in eerdere artikels al lezen dat QD-OLED het beste van ‘quantum dots’ en OLED schermen combineert om extreem scherpe en heldere resultaten te halen. Daardoor voorspellen we dat QD-OLED de logische volgende revolutie voor schermen is. Bovendien tilt QD-OLED je gaming ervaring naar een hoger niveau omdat ze zowel prachtige kleuren maar ook echt inktzwart tonen.
Maar er is nog een belangrijk voordeel verbonden aan QD-OLED schermen. Op dit moment vliegt het namelijk nog wat onder de radar, maar een QD-OLED gaming monitor kan je een tastbaar voordeel geven wanneer je graag competitieve games speelt. Maar hoe zit dat nu precies? Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit.
Framerates zijn belangrijk – maar niet alles
Als je een beetje vertrouwd bent met gaming, dan heb je vast wel van ‘refresh rates’ en ‘framerates’ gehoord. Om je geheugen op te frissen: de refresh rate duidt aan hoe snel een scherm van beeld kan wisselen. Daarom heet dit in het Nederlands vaak ook de ‘verversingssnelheid’. Hoe hoger deze waarde die wordt uitgedrukt in Hertz (Hz), hoe vloeiender beelden op je scherm kunnen lijken. Voor gaming monitors is een scherm met een refresh rate van 60 Hz het absolute minimum. Liefst zoek je een scherm met een waarde van 120 Hz, 144 Hz of zelfs 240 Hz.
De term framerate betekent hoe ‘vloeiend’ een game speelt. Deze waarde wordt uitgedrukt in ‘frames per seconde’ of ‘fps’. Het algemeen aanvaarde minimum om te gamen is 30 fps, maar spelen aan 60 fps is veel vlotter. Alles daarboven wordt nog vloeiender en aangenamer.
Het is echter belangrijk dat de refresh rate van je scherm en de framerate van de games die je speelt op elkaar zijn afgesteld. De Hz-waarde van je scherm is namelijk de absolute limiet van wat je gaat zien. Om je wat concrete voorbeelden te geven: als je een scherm van 120 Hz hebt maar je games speelt zich af aan 60 fps, dan zul je de game aan 60 fps zien. Speel je de game aan 120 fps, dan zul je die ook aan 120 frames zien. Zet je de framerate echter op 144 fps, dan blijft je toch maar 120 frames zien. De refresh rate van het scherm gaat immers niet hoger dan 120 Hz.
Framerates zijn hyperbelangrijk om games vloeiend te spelen. Ze zorgen er niet enkel voor dat de ‘feel’ van de game juist zit, maar ook dat jouw bewegingen hyperaccuraat geregistreerd kunnen worden. En toch is het belangrijk om op te merken dat framerates niet alles zijn.
De responstijd van een scherm is cruciaal voor gaming…
Een ondergeapprecieerd element bij gaming is namelijk de ‘responstijd’. Dit is de tijd die je monitor nodig heeft om van de ene kleur naar de andere te wisselen. Deze waarde wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Er zijn echter verschillende manieren waarop deze waarde wordt getest. Sommige producenten verkiezen ‘zwart naar wit naar zwart’, maar vele andere verkiezen ‘gray to gray’ (GtG).
Hoe lager de waarde in ms, hoe beter. Het betekent immers dat je monitor in staat is om snelle wisselingen tussen kleuren weer te geven. In veel toepassingen merk je daar weinig van, zoals gewoon surfen op het web of tekst verwerken. Maar gaming verloopt net aan een hoog tempo, wat betekent dat je scherm ook moet kunnen bijbenen. Als je een monitor met een hoge ms-waarde hebt, dan zie je namelijk zeer storende visuele problemen zoals wazige beelden of ‘ghosting’ (een frustrerend visueel probleem waarbij bewegende objecten een wazig spoor lijken na te laten).
Daarom is het extreem belangrijk dat je een gaming monitor hebt met een lage responstijd - en wat dat betreft leidt MSI op dit moment de industrie. Laat ons even duiden waarom we dat precies zeggen. Voor tv’s ligt de responstijd vaak rond de 18 milliseconde (ms). Als je een 120 Hz modus activeert, dan tuimelt dat vaak naar 8 ms. Voor gaming monitors is de responstijd vaak veel sneller. Zelfs een mid-range gaming monitor heeft vaak een responstijd tussen de 5 en 2 ms.
Om zo’n lage responstijd te bekomen, laten ze weliswaar vaak andere zaken achterwege. Denk daarbij aan een breder kleurenspectrum, een hogere helderheid, of blauwlichtfilters. Het zijn allemaal meer complexe beeldverwerkingstechnologieën die de responstijd de hoogte in kunnen duwen, waardoor producenten ze vaak laten vallen om de allerlaagste responstijd te halen. De impact op je beeldkwaliteit is bijgevolg significant.
Maar de QD-OLED gaming monitors van MSI zijn gewoonweg verbluffend. Ze bieden namelijk enkele van de laagste responstijden die we ooit hebben gezien bij schermen, terwijl de kleurreproductie en helderheid subliem blijft. De MSI 342C QD-OLED heeft een responstijd van maar liefst 0,03 ms GtG en een refresh rate van 175 Hz. Ook de MSI 321URX QD-OLED is fenomenaal, met eveneens een responstijd van 0,03 ms GtG en een refresh rate van maar liefst 240 Hz.
… en vooral voor esports
Als je af en toe competitieve games zoals Counter-Strike, Valorant of DOTA 2 speelt, dan weet je dat elke milliseconde telt. De reflexen van serieuze gamers zijn onvoorstelbaar goed. Nog voor je het weet, lig je alweer je doodsreutel te ratelen naast Bom A op Dust. Je moet dan ook elk competitief voordeel grijpen dat er te halen valt. En het is net op vlak van responstijd dat enkele van die laatste voordelen nog te vinden vallen.
Door een MSI gaming monitor te kopen die extreem hoge refresh rates en een extreem lage responstijd heeft, vervaagt de laatste grens tussen jouw reflexen en de apparatuur waarop je speelt. De beelden zijn zo vloeiend en al jouw input wordt zo instantaan vertaald naar het scherm dat je effectief een competitief voordeel krijgt.
Ben je van plan om serieus een esportscarrière na te streven, dan weet je dat alles bij esports draait om snelheid, precisie en efficiëntie. Net als bij meer traditionele sporten gaat het hier om mensen met uren training, die exact weten hoe elke map in elkaar zit en hoe de recoil van elk wapen aanvoelt. En wanneer je in Valorant tegenstrever ontmoet die je van de andere kant van de map kan headshotten, dan snap je dat het aankomt op details om de bovenhand te halen.
Je kunt er dan ook vanop aan dat iedereen die een esportscarrière ambieert nu massaal naar QD-OLED schermen zal grijpen. Wat dat betreft is het dus niet enkel een voordeel om zelf een QD-OLED scherm te hebben, maar is het ook belangrijk dat je niet achterop valt. Als iedereen behalve jij namelijk op QD-OLED speelt, ga je duidelijk een nadeel hebben.
Conclusie
De afgelopen jaren hebben gaming monitors immense technologische stappen vooruit gezet. Responstijden bungelen echter al lang rond dezelfde waarden; het is bijzonder normaal om monitors met een responstijd van 5 ms te zien. Maar de QD-OLED gaming monitors van MSI zijn een enorme stap vooruit, met de waanzinnige responstijd van amper 0,03 ms.
Zo’n lage responstijd is simpelweg ongehoord. Zeker voor esports betekent het dat je een competitief voordeel kunt bemachtigen, omdat er bijna geen grens meer is tussen je input en wat je in de game doet. Het allerenige dat je immers nog van succes kan weerhouden, zijn je skills. En laten we wel wezen: daar twijfelen we toch niet over?
Heb je zin om zelf de QD-OLED monitors van MSI uit te proberen? Dan raden we de volgende modellen aan: