Skip to main content

QD-OLED monitors gaan je game-ervaring naar een hoger niveau tillen

Kleuren, kleuren, en nog eens kleuren.

Je hebt het ongetwijfeld al zien passeren: QD-OLED is de nieuwste technologie voor schermen. Deze specifieke toepassing van OLED lijkt heel wat voordelen op te gaan leveren. Daarbij blijft gaming vaak nog onbesproken, maar dat gaan we in dit artikel even rechtzetten. QD-OLED gaming monitors komen er namelijk aan - en ze hebben het potentieel om jouw game-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Wat is QD-OLED?

QD-OLED is een recente innovatie wat betreft schermtechnologie. Het gebruikt eigenlijk de bestaande organic light-emitting diodes (OLED) panelen als basis. Deze staan bekend vanwege hun prachtige zwartwaarden. Daar past het echter quantum dots (QD) technologie op toe. Die zeer kleine ‘dots’ produceren allemaal individueel blauw licht, dat gemengd wordt met rood en groen om enorm specifieke en heldere kleuren te bekomen.

Dat is in elk geval de korte uitleg. Als je meer wilt weten over hoe deze technologie werkt en hoe het omgaat met de befaamde ‘burn-in’ problemen van OLED schermen, dan raden we je aan om dit artikel over ‘Wat is QD-OLED?’ even te doorsnuisteren. In dit artikel bespreken we in het bijzonder waarom QD-OLED zo belangrijk kan zijn voor gaming.

Voordelen van QD-OLED voor gaming

Games zijn nog nooit zo grafisch indrukwekkend geweest. De Xbox Series X, PlayStation 5 en GeForce RTX 40-kaarten zorgen voor visuele pareltjes. De afgelopen maanden kon je bijvoorbeeld de overweldigende, kleurrijke jungle van Avatar: Frontiers of Pandora verkennen. Of je kon jezelf verliezen in de gitzwarte horror van Alan Wake 2. QD-OLED is zo’n beloftevolle technologie omdat het beide van die extremen net zo perfect kan weergeven.

Wat betreft donkere omgevingen heeft QD-OLED namelijk een perfect zwartniveau omdat elke pixel individueel licht uitstraalt - en zichzelf kan uitschakelen om ‘echt’ zwart te bereiken. Diepzwarte tinten zonder hinderlijke ‘blooming’ of zichtbare grenzen is het valhalla voor iedereen die graag horrorgames speelt.

Ook voor kleurrijke omgevingen is QD-OLED de ideale technologie. QD-OLED schermen hebben namelijk een enorm breed kleurenpalet omdat de individuele blauwe pixels met extreme precisie gemengd kunnen worden met rood en groen om zeer specifieke kleuren te bereiken. Om je een voorbeeld te geven: de kleurenruimte van de MSI MEG 342C QD-OLED gaming monitor dekt 97.8% Adobe RGB, 99.3% DCI-P3, en 139.1% SRGB. Dat zijn werkelijk sublieme waarden.

Het uitstekende helderheid en contrast van QD-OLED schermen heeft ook een grote impact op high dynamic range (HDR). Dit is een belichtingstechniek die een groot aantal helderheidsniveaus tussen diepzwart en felwit heeft. Daardoor worden subtiele details in schaduwen maar ook in fel licht beter zichtbaar. Het doet in feite denken aan hoe het menselijke zicht werkt bij overgangen van licht naar donker en vice versa, waardoor belichting in games levendiger en natuurlijker lijkt. Op veel schermen kun je als gamer vaak nog niet genieten van een goede implementatie van deze realistische belichtingstechniek omdat het contrast- en helderheidsbereik te beperkt is. Laat dat nu net de stokpaardjes van QD-OLED zijn. Zeker bij immersieve games zoals Cyberpunk 2077 wil je helemaal beleven wat jouw personage meemaakt - en daar is HDR net ideaal voor.

Nog belangrijke voordelen zijn de reductie van ‘motion blur’ en de bijzonder snelle responstijden van QD-OLED schermen. Die bespreken we echter in een apart artikel waarin we bekijken waarom QD-OLED je een concreet voordeel geeft bij esports.

Hoe MSI de nadelen van QD-OLED voor gaming aanpakt

Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan QD-OLED, specifiek wat betreft gaming. Gebruikers van OLED schermen hebben in het verleden namelijk al geklaagd over tekst die er vreemd uit ziet. Dat komt door de pixelstructuur die bij deze technologie wordt gebruikt. RGB subpixels worden namelijk in een driehoek gearrangeerd in plaats van de traditionele streep bij andere schermen.

Dit is uiteraard een probleem voor monitors. Zelfs als je je monitor nooit voor tekstbewerking of codering zou gebruiken, zijn er tal van games die heel wat tekst hebben - denk maar aan Baldur’s Gate 3 of Starfield. Zelfs voor gaming is het dus belangrijk dat tekst er goed uit ziet en makkelijk leesbaar is.

MSI is zich daar als hardwareproducent van QD-OLED monitors zeer goed van bewust. De MSI MPG 321URX QD-OLED wordt expliciet in de markt gezet met de boodschap dat de subpixelopstelling zodanig is ontworpen om scherpere beelden, fijnere details en duidelijkere tekst te bekomen. Dat moet alle bezorgdheden rond tekst eens en voor altijd oplossen.

Een tweede bekend probleem is ‘burn-in’. We hebben het in dit algemene artikel over QD-OLED al uitgelegd, maar om het nog eens kort samen te vatten: wanneer een beeld lang op een OLED scherm blijft staan, kan het ‘inbranden’ op je scherm. Je blijft over met een ‘spookbeeld’ waardoor je kijkervaring zeer grondig verstoord wordt.

Voor gaming is dit een enorme bezorgdheid. Games hebben namelijk zo goed als altijd een HUD (heads-up display), waarbij bijvoorbeeld de levensbalk van je personage wordt weergegeven. Een gamingmarathon van enkele uren vormt dan ook een risico dat dit element zou inbranden.

Maar MSI is een toonaangevend merk omdat het net bewust stappen neemt die burn-in vermijden. MSI OLED CARE 2.0 is een technologie die uit zes stappen bestaat die allemaal het risico op burn-in drastisch verlagen. Vooral belangrijk voor gaming zijn Pixel Shift (de pixels worden op regelmatige tijdstippen verplaatst om stilstaande beelden te voorkomen), TaskBar Detection (de helderheid rond de taakbalk onderaan wordt verlaagd) en Multi Logo Detection (het scherm herkent logo’s en vermindert de helderheid). Het zijn allemaal kleine en slimme stappen om je scherm gezond te houden. Bovendien hebben de gaming monitors van MSI een garantieperiode van drie jaar tegen burn-in. Je kunt op beide oren slapen.

Conclusie

Games zijn visueel veeleisend. Van extreem kleurrijke openwereldgames tot gitzwarte horrorgames - je hebt een gaming monitor nodig die beide extremen kan tonen. Daar is QD-OLED simpelweg ideaal voor. De typische issues van OLED schermen (namelijk moeilijk leesbare tekst en het risico op burn-in) worden bovendien handig aangepakt door MSI. Als een van de marktleiders bij QD-OLED monitors heeft met MSI OLED CARE 2.0 namelijk een heel slimme toepassing die jouw schermen op de lange termijn gezond kan houden.

Op dit moment zijn er al twee MSI modellen beschikbaar, die je dus zelf aan de tand kan voelen. We hebben de MSI MPG 321URX QD-OLED al aangehaald. Deze 32 inch monitor heeft een resolutie van 3840x2160 en een refresh rate van 240 Hz. Je vindt het model hier op de Tweakers Pricewatch.

Diens ‘kleine’ broertje is de MSI MPG 271QRX QD-OLED. Dit model meet 27 inch, met een resolutie van 2560x1440 en een refresh rate van 360 Hz. Je vindt het model hier op de Tweakers Pricewatch. Ook dit model heeft het volledige MSI OLED CARE 2.0 pakket.

Welke van de twee beschikbare monitors je ook kiest, één ding is zeker: QD-OLED tilt je gaming ervaring naar een hoger niveau. En met een gaming monitor van MSI kun je er zeker van zijn dat je de allerbeste producten in huis hebt.

Lees ook dit