Skip to main content

Razer BlackShark V2 Pro (2023) review - Op en top professioneel

Daar zit muziek in.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Razer beperkt de algemene features van de BlackShark V2 Pro om een oerdegelijke headset voor professionele gamers te maken.

Michiel probeerde voor de Razer BlackShark V2 Pro (2023) review tevergeefs om eindelijk een potje Warzone te winnen.

In 2020 lanceerde Razer een geslaagd charmeoffensief richting professionele gamers in spe met de Razer BlackShark V2 Pro, een headset die vooral met zijn uitstekende microfoon indruk maakte. De vernieuwde Razer BlackShark V2 Pro (2023) verbetert dan ook vooral de positieve elementen van het origineel, al gaat dat weliswaar ten koste van enkele algemene features. Razer belooft een headset voor en door professionals, en dat is geen overdreven marketingpraatje.

Qua design wijkt de Razer BlackShark V2 Pro (2023) amper af van zijn voorganger. Je krijgt opnieuw een stijlvolle headset met het typische ontwerp van een pilotenkoptelefoon. Gezien de focus op pc-gamers die een volledig keyboard ter beschikking hebben, is het aantal fysieke knoppen tot een minimum beperkt. Alles staat in het teken van gebruiksgemak. Met een gewicht van amper 320 gram is de headset een lichtgewicht, en zowel het traagschuim in de oorschelpen als het vals leder rond de hoofdband zorgt voor optimaal draagcomfort. Zelfs wanneer je een bril draagt, houd je de Razer BlackShark V2 Pro (2023) met plezier een hele dag op je hoofd.

De Razer BlackShark V2 Pro (2023) verbetert vooral de belangrijkste troeven van zijn voorganger. De batterijduur is quasi verdrievoudigd, waardoor je hem tot 70 uur kunt gebruiken. Als je toch in de problemen komt, is er bovendien altijd de snellaadfuctie over USB-C, waardoor je na 15 minuten laden opnieuw zes uur verder kunt. Connecteren kan zowel via bluetooth 5.2 als met behulp van de meegeleverde 2.4Ghz USB-A-dongel. Een minpunt daarbij is dat de headset geen tweekanaalsaudio ondersteunt. Het is dus niet mogelijk om de audio van Discord op je smartphone tegelijk met de audio van een game te horen. Een gemis, maar begrijpelijk wegens de focus op gamers die al hun audio vanop hetzelfde toestel afspelen. Een groter probleem is het gebrek aan connectiemogelijkheden voor wie op de Xbox speelt. Zit je in het groene consolekamp, dan is de Razer BlackShark V2 Pro (2023) eenvoudigweg geen optie voor jou. Voor alle andere gamers voegt Razer wel meer dan voldoende toe om de adviesprijs van meer dan 200 euro te rechtvaardigen.

Bekijk op YouTube

Het gebrek aan Active Noise Cancelling (ANC) is eveneens opvallend. Hoewel de oorschelpen van nature heel wat extern geluid tegenhouden, is actieve onderdrukking intussen een standaardfunctie. Opnieuw toont dit duidelijk de strategische prioriteiten van Razer. Voor gamers die alleen op hun kamer zitten, is het gebrek aan ANC immers geen probleem. Voor kantoorwerk is de Razer BlackShark V2 Pro (2023) daarentegen minder geschikt. De grootste kracht van de Razer BlackShark V2 Pro (2023) zit hem echter in de audio, en ook op dat vlak zet de headset indrukwekkende stappen vooruit in vergelijking met zijn voorganger. De titanium 50mm-drivers laten zowel de hoge, midden- als bastonen volledig tot hun recht komen. Of je nu gamet, muziek beluistert of een vergadering houdt, de headset biedt een ronduit indrukwekkende geluidskwaliteit. Tijdens games kun je met behulp van de optionele THX Spatial Audio bovendien genieten van een beklijvende surround audio. Dankzij de Razer BlackShark V2 Pro (2023) word je helemaal ondergedompeld in je favoriete game.

Nog een pronkstuk van de Razer BlackShark V2 Pro (2023) is de microfoon. Voor wie niet naar een externe microfoon wil overstappen, is deze headset momenteel een van de allerbeste opties. Je spreekt via een supercardioïde microfoon, wat betekent dat geluid via de voor- en zijkanten wordt opgepikt, terwijl achtergrondgeluid wordt weggefilterd. Stemopnames zijn helder, natuurlijk en ruisvrij, waardoor je goed verstaanbaar bent voor je teamgenoten of tegenstanders. Dankzij de meegeleverde popfilter vormen plofklanken en sissen bovendien geen enkel probleem. Dit is een headset waarmee je wilt gehoord worden.

Razer BlackShark V2 Pro (2023) review - Beide varianten hebben een stijlvol uiterlijk.

Ten slotte verdient ook de ondersteunende Razer Synapse-applicatie een blijk van waardering. De meeste hardwareproducenten slagen er niet in om een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden. Razer bewijst echter dat het ook anders kan. Zonder je te overladen met opties, pas je eenvoudig de configuratie van de headset en microfoon aan. Vooral THX Spatial Audio krijgt daarbij heel wat aandacht. Zo kun je met enkele klikken de configuraties van andere gebruikers voor een specifieke game downloaden. Razer Synapse blinkt uit in gebruiksgemak en is een geweldige manier om het meeste uit je Razer BlackShark V2 Pro (2023) te halen.

De Razer BlackShark V2 Pro (2023) is een fantastische draadloze gaming headset, die flinke verbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger. De headset heeft een geweldig geluid, een uitmuntende microfoon, een lange batterijduur en een comfortabel design. Bovendien kun je het geluid via de software volledig naar eigen smaak aanpassen. Het gebrek aan multikanaalaudio en Active Noise Cancelling is ongetwijfeld een domper voor wie de headset ook voor andere doeleinden wil gebruiken, maar voor gepassioneerde gamers maakt dat weinig verschil. Ben je als pc- of PlayStation-gamer op zoek naar een van de beste draadloze gaming headsets van het moment, dan is de Razer BlackShark V2 Pro (2023) zeker het overwegen waard.

Wil je zelf deze headset kopen? Dat kan onder andere op bol.com.

Lees ook dit