Razer Iskur gaming chair review - Steun in de rug
Throne for Games.
Voor deze Razer Iskur gaming chair review zegt Yvo zijn krakkemikkige, met ducttape aan elkaar geplakte bureaustoel vaarwel en neemt hij plaats in een volwaardige gaming chair - met de (valse) hoop een betere gamer te worden.
Razer is samen met merken als SteelSeries, Logitech en Corsair een gerenommeerde fabrikant van hardware voor gamers. Het assortiment is in de loop der jaren flink uitgebreid en gaat een stuk verder dan enkel muizen, toetsenborden en headsets. Het Amerikaans-Singaporese bedrijf voegt nu zelfs een eerste gaming chair aan het arsenaal gameaccessoires toe en zaagt in het hogere segment aan de gamestoelpoten van onder meer Secretlab en Noblechairs.
Het plezier dan wel de ellende van meubilair begint bij de verpakking en montage. Alle onderdelen van de Razer Iskur zijn netjes verpakt, wat bij een relatief duur product wel zo geruststellend is. Met de bijgeleverde montagesleutel hoef je niet je gereedschapskist uit de tuinschuur te halen en kun je na het uitpakken direct aan de slag. In misschien wel het grootste instructieblad dat je ooit gezien hebt, staan de te volgen stappen helder uitgelegd maar kun je dankzij de QR-code ook een kort maar krachtig montagefilmpje erbij halen. Het gewicht van maar liefst dertig kilo is zowat het enige praktische minpunt, maar de Razer Iskur is in je eentje in minder dan een uur tijd prima te monteren. Een indrukwekkende eerste indruk.
Razer staat bekend om zijn strakke designs. Ook met zijn allereerste gaming chair troeft de hardwarefabrikant op het vlak van esthetiek direct een groot deel van zijn concurrentie af. Met de vorm van een kuipstoel en 'wings' ter hoogte van de schouderbladen voldoet de Razer Iskur aan de looks van de gemiddelde gaming chair. Het verschil zit hem vooral in de details. Het hexagoonmotief op het zitvlak en onderste gedeelte van de rugleuning ziet er elegant uit. Daarnaast loopt er een kunstleren strook over de gehele rand van de stoel die de Iskur een viriele 'carbon fiber'-look geeft. Dankzij de geheel matzwarte afwerking van de Black Edition zijn zelfs de Razer-logo's en het 'for gamers, by gamers'-credo subtiel weggewerkt. Ideaal voor wie geen schreeuwerig stuk meubilair wilt.
Razer zet in op ergonomie en een van de stokpaardjes daarbij is de verstelbare lendensteun. Dit ovaalvormige paneel vult naar ergonomische maatstaven de ruimte tussen de stoel en je onderrug, maar is daarbovenop met een hendel naar wens verstelbaar. De steun kun je zelfs zodanig uitzetten waarbij je zelfs zittend op het puntje van je stoel ondersteuning hebt. In de praktijk hoef je de built-in lumbar support echter amper uit te klappen om tot een prettige stand uit te komen. De mechanische steun is een behoorlijk pluspunt ten opzichte van de kussentjes voor je onderrug die je bij het gros van de gaming chairs als ergonomische soelaas krijgt. Geen zorgen dus: Razer heeft je rug.
Ook op het vlak van armleuningen levert Razer hoge kwaliteit af. De armleuningen voelen in zijn geheel zeer degelijk aan en zijn met de drie knoppen eenvoudig te verstellen. Naast hoogte en diepte kun je de armleggers opzij doen en draaien. Zit je het liefst zo dicht mogelijk tegen je bureau aan? Dan loop je wel tegen beperkingen aan; dankzij de brede armleggers en verschillende standen vind je echter al snel een prima compromis. Uiteindelijk zijn er meerdere manieren om je onderarmen en ellebogen de ondersteuning te geven die je door lange gamesessies helpen. Op het vlak van ergonomie voldoen de 4D-armleuningen dus aan alle wensen.
Kijkend naar zijn geheel voelt de stoel vooral stevig en robuust aan. Zelfs met de verstelbare zitting en rugleuning zo ver mogelijk naar achteren gekanteld kun je met een gerust hart je benen op je bureau leggen; dat kan niet van elke bureaustoel gezegd worden. Door zijn stevige gewicht rol je daarnaast niet zomaar van je plek, wat in het heetst van de strijd wel zo prettig is. Zelfs bij het soepel draaien om zijn as voel je dat je met kwaliteit te maken hebt. Hoewel ik het zitgedeelte ietwat aan de harde kant vind, is het losse, van traagschuim gemaakte nekkussentje zacht en comfortabel. Veel hangt af van persoonlijke smaak, maar desalniettemin kun je niet twisten over de zeer degelijke productiekwaliteit.
De Razer Iskur is duidelijk een ergonomische gaming chair waar je ondanks het stevige prijskaartje op de lange termijn nog veel plezier aan beleeft. Van de nette stiksels tot de solide hendels - zelfs in de minst noemenswaardige onderdelen is de hoogstaande kwaliteit merkbaar. Hoewel de stoel qua zitcomfort enkele kleine imperfecties heeft, wordt dat mede door de verstelbare lendensteun voldoende gecompenseerd. De matzwarte afwerking van de Black Edition geeft de Razer Iskur bovendien een zowel stoer als subtiel voorkomen die in menig ruimte prima staat. Ik ga het toch maar zeggen: dit is een stoel die je wel ziet zitten.
Zie je de stoel zitten? Dan kun je de Razer Iskur kopen op Bol.com