Razer Kraken V4 Pro review - Kleurt je dag
Maar de prijs slaat harder in dan de bassen.
Michiel waande zich voor de Razer Kraken V4 Pro review een hippe streamer, zij het eentje met een lege portemonnee.
In het midden van de strijd kan geluid het verschil tussen slagen en falen betekenen. Een goede headset laat je niet alleen genieten van de soundtrack, maar geeft je ook een tactisch voordeel door elke beweging in detail te horen. Of je nu midden in een intense shooter zit of van een verhaalgedreven RPG geniet, een kwalitatieve headset is essentieel om je onder te dompelen in de actie. De Razer Kraken V4 Pro gaat wat immersie betreft zelfs nog een stapje verder. Naast heldere audio en diepe bassen maakt de headset immers gebruik van de Razer Sensa HD-haptics die je letterlijk de game laten voelen, met een ronduit unieke auditieve ervaring als gevolg. Het enige grote minpunt? Een stevig prijskaartje van 450 euro.
Aan het design van de Razer Kraken-koptelefoons is sinds de eerste versie in 2019 weinig veranderd, en dat hoeft ook niet. De V4 Pro wint geen schoonheidsprijzen met een design dat soms wat ouderwets oogt, maar volledig inzet op draagcomfort. De grote, ronde oorschelpen passen comfortabel over je oren, terwijl de hoofdband het gewicht van de headset mooi verdeelt. Met zijn 397 gram is de V4 Pro allesbehalve een lichtgewicht, maar daar merk je in de praktijk weinig van. En hoewel de afwerking vooral in plastiek is, voelt de headset bijzonder robuust aan. Het sterkste staaltje ingenieurswerk zit echter in de microfoon. Die is inschuifbaar, waardoor je hem makkelijk kunt verbergen wanneer je de headset bijvoorbeeld buitenshuis gebruikt. Qua bouwkwaliteit zit je met de Razer Kraken V4 Pro dus goed.
Ook de geluidskwaliteit van de Kraken V4 Pro stelt allesbehalve teleur. De lage, midden- en hoge tonen worden vol en helder weergegeven, met voldoende aanpassingsmogelijkheden in de Razer Synapse-app voor audio in games, films of muziek. Ook de THX Spatial Audio doet meer dan zijn werk om het geluid in 360 graden weer te geven. Het enige minpunt is de microfoon. Die is zeker niet slecht, maar geeft je stem een ietwat metalige ondertoon en haalt lang niet het niveau van Razers eigen Blackshark V2-lijn, waarvoor je nochtans minder dan de helft van de prijs betaalt. Qua geluid scoort de Kraken V4 Pro zeker niet slecht, maar van hardware in deze prijscategorie verwacht je net dat tikkeltje extra.
Het echte paradepaardje van de Kraken V4 Pro is de ondersteuning voor Sensa HD Haptics. De headset bevat namelijk trillende motortjes, vergelijkbaar met die in de meeste controllers. Die feature is niets minder dan een game changer. Standaard heb je de keuze tussen drie verschillende profielen, gaande van eentje waarin de headset vibreert om bastonen te accentueren tot een profiel dat zo goed als elke hoge of lage toon benadrukt. Die haptische feedback voegt een fysieke dimensie toe aan je geluidservaring en laat indien gewenst zelfs je bril meetrillen bij de diepste bassen. Het geeft net dat tikkeltje extra ‘oomph’ aan de geluidservaring. Zodra je terugschakelt naar een headset zonder haptische feedback, merk je al snel dat er ‘iets’ mist.
Nog beter wordt het in games die Sensa HD extra ondersteunen. In Final Fantasy 16 bouwen de trillingen bijvoorbeeld regelmatig op wanneer je een spannend moment nadert. In MechWarrior 5: Clans voel je elke stap van je robot rond je oren daveren. Momenteel worden er in een twintigtal games extra mogelijkheden voor Sensa HD aangeboden, dus het valt nog af te wachten in welke mate andere ontwikkelaars mee op de kar springen. De mogelijkheden van deze technologie zijn echter quasi eindeloos om je een unieke geluidservaring te bieden.
De feature die - letterlijk - het meest in het oog springt, is de RGB-verlichting. Elke oorschelp beschikt over negen afzonderlijke RGB-zones die je via de Razer Synapse-app naar hartenlust kunt aanpassen. Of je nu een stijlvolle uniforme kleur op de zijkant van je headset wilt of een kakofonie aan kleuren en intensiteit, met de Razer Kraken V4 Pro zit je goed. Je kunt je echter de vraag stellen hoe nuttig RGB op een headset echt is. Dit is immers vooral visueel aantrekkelijk voor anderen, niet voor de gebruiker zelf. Tenzij je een streamer bent die continu in beeld is, is de meerwaarde van dit RGB-lichtspektakel op zijn zachtst gezegd beperkt. Hoewel het zeker niet storend is, voelt het als een gimmick die de prijs onnodig opdrijft.
De meegeleverde control hub van de Kraken V4 Pro is ook zo’n hebbeding waarvan je je afvraagt hoe vaak je het écht gaat gebruiken. Dit bedieningsstation doet dienst als 2.4GHz-dongel, maar kun je daarnaast ook configureren om snel de instellingen van je headset aan te passen. Dat is handig, maar de meest gebruikte instellingen zoals volume en intensiteit van de HD-haptics kun je ook gewoon op de headset zelf bedienen. En voor alle andere settings is de Synapse-app vaak sneller en gebruiksvriendelijker. Ook in vergelijking met andere control hubs biedt die van de Kraken V4 Pro weinig toegevoegde waarde. De SteelSeries Arctis Nova Pro heeft bijvoorbeeld een gelijkaardig hub, maar die functioneert tegelijk als oplaadstation voor een extra batterij. Het is een gemiste kans voor de Kraken V4 Pro.
Een extra batterij was overigens geen overbodige luxe geweest, want de combinatie van RGB en HD-haptics slurpt heel wat energie. Zonder die features gaat de headset tot 50 uur mee, maar met alle functies actief moet de headset al na ongeveer tien uur aan de stekker. Niet onoverkomelijk, maar wel iets om continu in het achterhoofd te houden. Via de bijgeleverde USB-C-kabel kun je de headset echter ook perfect bedraad gebruiken. Draadloos kun je dan weer tot drie apparaten tegelijkertijd verbinden via 2.4 GHz of Bluetooth 5.3. Vooral voor gebruikers die tegelijk hun pc of console en smartphone willen verbinden, is dat een essentiële feature. Houd er wel rekening mee dat er geen ondersteuning is voor draadloze verbinding met een Xbox Series X/S. Die beperking had Razer kunnen oplossen aangezien er ook een ingang is voor een 3.5mm-jack, maar die zit vreemd genoeg op de audiohub en niet op de headset zelf, waardoor je hem als Xbox-gebruiker helemaal niet kunt gebruiken, zelfs niet bedraad.
Ten slotte schitteren enkele features door afwezigheid. Zo heeft de Kraken V4 Pro geen actieve noise cancellation (ANC), wat toch een gemis is in de huidige markt. Bovendien zitten er nog enkele bugs in het systeem; zo dempt het geluid soms op onverklaarbare wijze en blijft de control hub af en toe donker zonder reden. Die kinderziektes zijn niet onoverkomelijk, maar een headset in deze prijsklasse zou deze problemen überhaupt niet mogen hebben.
De Razer Kraken V4 Pro is een solide headset met enkele echt indrukwekkende features, met name de haptische feedback. Ook alle andere functionaliteiten zijn stuk voor stuk uitstekend, al is het maar de vraag wie precies het doelpubliek is voor deze specifieke set aan opties. Als zaken zoals RGB, multikanaalaudio en een control hub hoog op je verlanglijstje voor een nieuwe headset staan, dan is de Razer Kraken V4 Pro het overwegen waard. Ga je niet optimaal van al die features gebruikmaken? Dan zijn er andere en vooral goedkopere alternatieven.