Razer Viper V3 Hyperspeed review - Niets onder het gras
De Viper is dood, lang leve de Viper.
De Razer Viper V3 Hyperspeed review van Joël kijkt of het nieuwe ontwerp een verbetering is.
De draadloze Razer Viper V3 Hyperspeed is ditmaal volgens Razer ‘voor de pro’s’. Een begrijpelijke keuze. Ondanks grote bekendheid en ruim gebruik onder algemene gamers zag je de Viper tot nu toe zelden bij professionals terug. De nieuwe Viper heeft alles om dat te veranderen. Deze muis voelt bijzonder ‘premium’ aan en heeft een vorm die beter werkt voor verschillende greepstijlen. Maar tegelijk is deze muis ook zo verschillend tegenover vroeger dat hij net zo goed een andere naam had kunnen krijgen. Desalniettemin is dit een uitstekend product met een scherp prijspunt.
Razer verwart je graag met de naamgeving van de nieuwe productlijnen. Zo is de nieuwste Deathadder geen Deathadder, heet de nieuwe Razer Viper Minide Razer Cobra, en is deze nieuwe Razer Viper eigenlijk ook geen Viper. Voor de Viper V3 Hyperspeed is ditmaal immers gekeken naar een alom succesvolle vorm, namelijk die van de Logitech G Pro. Het is een gemiste kans om een nieuwe naam in te voeren, want de nieuwe Viper is qua vorm een perfect middelpunt tussen de oude Viper en de nieuwe Deathadder. Was er voor Razer maar een slangennaam beschikbaar voor deze unieke vorm, zoals de Cobra…
De nieuwe Viper is dus helemaal geen Viper, maar wel een muis die zeer prettig in je hand ligt. Vergeleken met de oude, platte Viper vult deze je hand meer. De hobbel in het midden is namelijk een stuk hoger en de zijkanten rechter. Ook de muisknoppen steken niet meer over de muis heen. Die zijn nu gescheiden door twee hoge randen waardoor de rechtermuisknop minder in je ringvinger hapt. Volgens Razer helpt deze vorm je vooral wanneer je met een klauwgreep of je vingertoppen mikt, maar het is eigenlijk vooral geschikt voor palm- en klauwgrepen. Een klein nadeel van de nieuwe vorm is namelijk dat je minder ruimte hebt voor bewegingen binnen je hand, waardoor je als gamer met een vingertopgreep beter elders kijkt. Voorts zijn de veranderingen echter positief. Je omsluit de muis gemakkelijk met je hand en de nieuwe vorm geeft je aanzienlijk meer stabiliteit tijdens het mikken.
Deze nieuwe Viper is er duidelijk een uit de Hyperspeed-lijn. Ten eerste merk je dat aan de knoppen. Anders dan in de Pro-lijn gebruikt Razer hier geen optische switches maar ‘Gen-2’ mechanische switches. Het gaat hier om gemodificeerde Kailh 4.0-switches die prettig aanvoelen maar wel iets doffer klikken voor op de linker- en rechtermuisknop. Hetzelfde geldt in het geheel voor de zijknoppen, die ietwat gedempt aanvoelen. Een opvallend gebrek, want Razer is normaliter de gouden standaard in zijknoppen. Het scrollwiel daarentegen is uitmuntend. Het klikt fijn, en de stappen zijn veerkrachtig, gelikt en goed gedefinieerd. Onder de streep zijn de knoppen op de muis dan ook prettig, maar niet de hoogvliegers die je van Razer verwacht.
Ten tweede bewijst de batterij dat dit een Hyperspeed-muis is. Daardoor heb je zelf in de hand hoe zwaar je muis is. Met de meegeleverde alkaline-AA-batterij weegt de muis 83 gram en speel je er 280 uur mee op 1000 hertz. Een lithium-AA verlaagt dit gewicht naar 74 gram en zelfs een lithium-AAA-batterij is een optie, waarmee je met maar 66 gram mikt. Dat doe je met een AAA-adapter (of je knutselt als MacGyver een adapter met twee propjes aluminiumfolie). De batterij heeft twee neveneffecten. Ten eerste ligt het gewicht van de muis merkbaar achterin. Ten tweede zit de sensor meer richting het einde van de muis. Wanneer je je vingers strekt, ligt de sensor dan ook meer in lijn met je vingers. Het is even wennen maar de plaatsing van de sensor zorgt voor een meer reactieve game ervaring.
Bij de Razer Viper V3 Hyperspeed zit nergens een addertje - sorry - onder het gras. De rest van de afwerking is namelijk uitmuntend. De coating bijvoorbeeld is niet meer de krijtachtige Razer-coating van weleer, maar voelt nu aan als een egaal rubber waar je gemakkelijk grip op houdt. De bouwkwaliteit is ook top. Niets beweegt wanneer je de muis schudt, de zijkanten druk je niet in en de muisknoppen hebben geen zijwaartse beweging. Ook de afgeronde PTFE-voeten hebben een premium ‘feel’. Ze glijden zeer gemakkelijk over elk soort muismat en zijn op het niveau van de beste externe ‘custom’ voetjes. De muis voelt in zijn geheel dan ook uitstekend aan.
Tot slot verdient de prijs een vermelding. Voor een bescheiden 80 euro krijg je namelijk een muis die zich qua specificaties gemakkelijk meet met de beste draadloze muizen op de markt. Razer’s Pro-lijn is twee keer zo duur en heeft als enige verschil dat hij geen batterij heeft en met optische switches werkt. Daardoor heb je voor de helft van de prijs een premium muis met onder de kap één van de beste sensoren. Die sensor is geschikt voor hogere verversingssnelheden, zoals 4000 hertz, maar daar heb je wel de Razer Hyperpolling Dongle voor nodig. Zelfs gecombineerd met deze dongle is de Razer Viper V3 Hyperspeed qua prijs-kwaliteit één van de beste beschikbare opties.
De verwarrende benaming terzijde, biedt de Razer Viper V3 Hyperspeed een uitmuntend pakket. Je krijgt een topsensor, Razer’s beste coating tot nu toe en een vorm die meer geschikt is voor contact met je handpalm. Razer’s ‘voor de pro’s’-missie moet - ironisch genoeg - nog even op de Pro-versie wachten. Die geven immers een voorkeur aan lichtere gewichten. Tot die tijd is de Razer Viper V3 Hyperspeed in ieder geval een duidelijke aanrader.