Roccat Burst Pro Air review - Het beste van beide werelden
Air-degelijk.
In de Roccat Burst Pro Air review onderzoekt Michiel hoe deze gaming muis zich onderscheidt ten opzichte van andere ultralichte muizen.
Roccat blijft nog vaak onder de radar in de zoektocht naar nieuwe hardware, maar het Duitse bedrijf lijkt vastberaden om daar verandering in te brengen. Met de Roccat Burst Pro Air levert de hardwarefabrikant een oerdegelijke muis af die dankzij zijn beperkt gewicht geweldig in de hand ligt, zonder aan kwaliteit in te boeten.
Met zijn 81 gram is de Burst Pro Air dan wel niet de allerlichtste muis op de markt, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Dankzij de polytetrafluoretheen-ondersteuningen onderaan glijdt hij vlotjes over elk oppervlak, en dankzij zijn symmetrische vorm past hij probleemloos in de hand van iedere gamer. Rechtshandigen hebben evenwel een klein streepje voor door de aanwezigheid van twee extra knoppen aan de linkerkant.
Qua knoppen houdt de Burst Pro Air het immers vrij bescheiden. Naast de drie standaardknoppen en de twee knoppen aan de linkerkant is er enkel nog een centraal geplaatste knop die specifiek is bedoeld om de DPI - Dots per inch, oftewel hoe snel de muis reageert op kleine bewegingen - te regelen. Die DPI kun je helemaal naar eigen wens aanpassen, want de muis registreert snelheden tot maar liefst 19.000 DPI. Ook de functionaliteit van alle andere knoppen pas je vlotjes aan in de Roccat Swarm-software (waarover straks meer). In een minimum van tijd stem je de muis af op je eigen gamingnoden en ben je klaar om je eerste multiplayerwedstrijd in te duiken.
Ultralichte muizen moeten vaak toegevingen doen op andere vlakken om het gewicht zo laag mogelijk te houden, maar daar merk je in dit geval nauwelijks iets van. De Burst Pro Air voelt op alle vlakken als een premiumproduct aan. De optische switches van de knoppen registreren vlot elke klik. Ook de ‘debounce’ - de tijd tussen twee klikken waarin niets wordt geregistreerd - is aanpasbaar. Tot slot is de ‘tracking speed’ van 400 IPS meer dan voldoende om elke beweging die je maakt te volgen. Roccat sluit dus geen enkel compromis om je de beste gamingervaring te bieden.
Bij de aankoop van een draadloze muis moet je meestal kiezen tussen een muis die via Bluetooth connecteert of eentje met een sneller 2.4 GHz-signaal, weliswaar via een externe connector. De Burst Pro Air biedt op dat vlak het beste van twee werelden. Hij ondersteunt namelijk beide signalen en laat je via een schakelaar wisselen tussen de twee. Dat heeft als extra voordeel dat je de muis bijvoorbeeld overdag via Bluetooth op je werk- of schoollaptop kunt aansluiten, om ‘s avonds met één druk op de knop via de 2.4 GHz-connector naar je gaming-pc te wisselen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is wel dat het 2.4 GHz-signaal al eens durft weg te vallen wanneer je de connector achteraan je pc aansluit. Het is dus aangeraden om hiervoor een USB-poort aan de voorkant van je pc te voorzien. Afgezien daarvan zit het ook hier dus helemaal goed met de multi-inzetbaarheid van de Burst Pro Air.
Een van de weinige echte minpunten van de Burst Pro Air betreft de batterij. Roccat adverteert een batterijduur tot 100 uur. In de praktijk is dat echter heel wat minder, zelfs zonder RGB. De muis lijkt vooral last te hebben van sluimerverbruik, waardoor de batterij wordt leeggetrokken wanneer deze niet wordt gebruikt. Na een tijdje schakel je de muis reflexmatig uit na gebruik om dat te vermijden, al blijft het een aandachtspunt. Het goede nieuws is dan weer dat je de muis razendsnel kunt opladen via de bijgeleverde gevlochten USB-C-kabel. Na een kwartiertje opladen kun je terug vijf uur verder, en zelfs met de kabel aangesloten boet de Burst Pro Air weinig in qua gebruiksgemak.
Roccat trekt de indrukwekkende aanpasbaarheid van de Burst Pro Air door in de ondersteunende Roccat Swarm-software. Daarin kun je niet enkel alle knoppen herprogrammeren - desnoods via een zelfgemaakte macro - maar ook de ‘scroll speed’, ‘double click speed’ en DPI-snelheid aanpassen. De enige opvallend ontbrekende functie in de software is de mogelijkheid om met één klik tussen verschillende scroll speeds te wisselen, maar die functionaliteit kan eventueel later nog softwarematig worden toegevoegd.
Ook de RGB van de muis pas je in Roccat Swarm helemaal naar eigen wens aan. Binnenin de muis zijn er vier afzonderlijke RGB-zones die je elk afzonderlijk of synchroon kunt programmeren. Die RGB-verlichting brandt vervolgens doorheen een honingraatstructuur bovenaan de muis, wat voor een elegant en modern effect zorgt. Indien je de Burst Pro Air ook voor werk- of schooldoeleinden gebruikt, kun je ook eenvoudig een extra profiel zonder RGB aanmaken, kwestie van nog enigszins professioneel over te komen bij je collega’s. Voor ieder wat wils dus.
Roccat levert met de Burst Pro Air een oerdegelijke muis af. De adviesprijs van € 99,99 is niet min, maar daarvoor krijg je wel heel wat terug. De muis ligt geweldig in de hand en boet ondanks zijn lage gewicht nooit in op vlak van bouwkwaliteit of functionaliteiten. Het soms gebrekkige signaal van de 2.4 GHz-connector en de beperkte batterijduur zijn aandachtspunten, maar doen verder weinig af aan de indrukwekkende kwaliteit van deze muis. Meer van dit graag, Roccat!