Runes of Magic
The Clone Wars
We hadden het vorige zondag nog over gratis MMO's in onze Roundtable discussie, wel dit is er zo eentje. Wat als we de grootste MMO aller tijden, World of Warcraft, kopiëren en die gratis aanbieden moet men bij Runewaker Entertainment gedacht hebben. Alle features worden naadloos overgenomen, maar toch weet Runes of Magic een unieke spelbeleving neer te zetten, wij gingen na wat de game voor ons in petto heeft.
Veel ontwikkelaars kijken op naar het succes van World of Warcraft en ieder van hen probeert wel enkele van de succesvolle aspecten te implementeren in hun eigen titel. Runes of Magic ging daar vrij ver in, maar met succes zo blijkt aangezien men nu reeds aan een eerste (uiteraard gratis) uitbreiding denkt.
Het Fantasy-genre is rijk aan pioniers die elk een uniek verhaal proberen te kerven uit de platgetreden setting. Of het nu om elven of dwergen gaat of om mensen in een ersatzmiddeleeuwse setting gaat, het resultaat is overbekend en steeds voorzien van een lichtmagische ondertoon…En het publiek smaakt dit alles, het moment dat de eerste MMO aangekondigd werd in een reeds bekend en vertrouwd fantasy genre, de Warcraft serie, sprongen mensen gezamenlijk mee op de hypetrein.
Nadat we Runes of Magic uitgebreid getest hadden, konden we eigenlijk dezelfde conclusie reeds trekken. De game doet niet meer en niet minder dan reeds beproefde concepten op een succesvolle manier integreren in een nieuwe setting. In een omgekeerde wereld kon dit World of Warcraft zijn en zette het de standaard waaraan andere games zich gingen spiegelen, een sterk staaltje design dus.
Toch is het even slikken als je eerst de wereld betreedt, de grafische engine is lang niet zo hedendaags als we gewend zijn en de wereld komt wat vreemd over. De nieuwe uitbreiding, The Elven Prophecy, probeert hier wat aan te veranderen. Elven zijn van nature wezens die in een Tolkienesque mate van schoonheid leven, de decors die je tegenkomt zijn dan ook stilistisch afgewerkt en overstijgen de middenmoot. Ook de twee nieuwe classes voegen extra atmosfeer toe aan het spel.
De Druid en de Warden herbalanceren de klasses lichtjes, beiden zorgen voor extra healing en support opties wat altijd één van de minst bezette rollen blijkt te zijn. De vele instances en raidzones zullen er alvast wel bij baten. De nieuwe raidzones lijken ook meteen weggelopen uit de reeds verkende gebieden uit talloze andere games. In één dungeon moet je een invasie stopzetten van een gigantische raidboss en zijn minions, maar omdat de boss constant nieuwe helpers brengt lijkt dit een onbegonnen taak voor één groep. Je zal dus moeten vertrouwen op andere spelers die je helpen of groepen vormen die zich goed opsplitsen en alle gebieden coveren.
De verhalen die je aan zo'n situatie overhoudt zijn meestal erg sterk en vormen de band tussen alle spelers, maar Runes of Magic biedt jammer genoeg niet zo'n ervaring. Het is nog steeds vrij moeilijk om een goede groep te vinden en de community bestaat uit een los verband van spelers en kleine groeperingen. Hopelijk komt daar met deze uitbreiding verandering in, de aandacht en focus waarmee ze een nieuw publiek trachten te bereiken doet alvast vermoeden dat er heel wat nieuwe gamers hun weg zullen vinden naar deze MMO.
Het belangrijkste dat we echter geleerd hebben uit de presentatie en de ingame momenten is dat Runes of Magic af en toe durft afwijken. Het systeem van subclasses waarbij je enkele extra abilities krijgt, de crafting mechanismen die je op verschillende manieren kan beginnen levelen, de resources die je nodig hebt om je items te verbeteren via de Arcane Transmutor, maar ook de focus op solo instances en een eigen woonst zijn allemaal best leuk.
De game speelt bovendien volgens dezelfde spelregels die iedereen al kent, hoewel de verschillende klassen toch enkele unieke skills hebben en het even duurt vooraleer je hun aanpak geleerd hebt. Sommigen maken gebruik van mana en spellcycles, anderen hanteren combopoints om zichzelf of andere unieke bonussen te geven en uiteraard beschik je over de standaard rollen: tanks, healers en DPS. Quests, monsters, tactieken en bossbattles bevatten alvast geen verrassingen.
De vraag blijft natuurlijk waarom je voor deze titel zou kiezen terwijl er een alternatief beschikbaar is met een groter budget en die spelers meer variatie kan aanbieden. Ook in Runes of Magic betaal je namelijk het gelag. Je investeert geld en kiest voor een aantal beloningen zoals daar zijn rijdieren, experience boosts, unieke (en betere) items en meer van dat fraais. Uiteraard heb je de keuze om te investeren, maar de druk is toch vrij hoog om beter te worden of om een uniek kenmerk te hebben ten opzichte van de andere spelers. Uiteindelijk dien je dan ook zelf de afweging te maken: spelplezier versus het geld dat je investeert...
Runes of Magic is echter een bijzonder interessante denkoefening, het toont aan hoe kleine studio's toch een monsterproject kunnen ontwikkelen en levendig houden. Conceptueel is er dan ook niets mis met deze game, het speelt identiek aan WoW, maar moet het stellen zonder de gigantische community. Bovendien bevat RoM zelfs enkele interessante nieuwe features, wij zijn dan ook erg benieuwd hoe de game zal evolueren…gaat men de vernieuwing aan of blijft het gewoon bij een kopie? Morgen komt the Elven Prophecy uit, de eerste uitbreiding van het spel…geen beter moment om zelf een eerste stap in de wereld te zetten en je oordeel te vellen.