Skip to main content

Sony Bravia 8 + Sony Bravia Theatre Bar 8 review - Een spektakel voor je ogen en oren

De kracht van acht.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Sony Bravia 8 is een uitmuntende tv voor gaming, met de Bravia Theater Bar 8 als ideale kompaan - al zijn er imperfecties te vinden bij beide.

De Sony Bravia 8 review en Sony Bravia Theatre Bar 8 review van Carl kijkt of dit dynamische duo jouw woonkamer naar een nog hoger niveau tilt.

Je hebt als gamer een weelde aan fantastische tv’s. Producenten hebben de hoge eisen van gamers volledig omarmd, waardoor je met gemak tv’s met een resolutie van 4K, een verversingssnelheid van 120 Hz, en allerhande features zoals toegewijde Game Modes met variable refresh rate (VRR) vindt. Sony heeft dit jaar een indrukwekkende line-up aan Bravia-tv’s, met de Bravia 8 als ‘middenmodel’ (en enige oled-optie) tussen de 7 en de 9. De Bravia 8 blijkt een uitmuntende tv voor gaming, zeker wanneer gekoppeld aan de Sony Bravia Theater Bar 8 - al hebben beide producten enkele minpunten.

Bekijk op YouTube

De Bravia 8 is een heerlijk makkelijke tv om klaar te zetten. Sony werkt met een uniek systeem voor de pootjes van de tv, dat zowel magnetisch is als met vijzen werkt. Je hebt maar een enkele schroevendraaier nodig, en daarna zit alles rotsvast. Ook mooi is dat je de tv eenvoudig hoger of lager op de pootjes zet. Die hoge positie is ideaal om een soundbar onder je tv te plaatsen (zie hieronder). Als ‘operating system’ gebruikt de tv Google TV, wat meteen bij opstart gebruiksklaar en intuïtief is. De instapvriendelijkheid is dus top.

Als oled heeft de Sony Bravia 8 enkele unieke voordelen - en nadelen. Het grootste voordeel van oled is dat individuele pixels uitgeschakeld kunnen worden, waardoor zwart ook echt zwart is. Donkere games zoals Alan Wake 2 of Silent Hill 2 Remake zijn dan ook een waar plezier om te beleven - en liefst in een volledig donkere kamer. De kijkhoeken van oled behoren eveneens tot de allerbeste. En oleds hebben ook uitmuntende pixelreactietijden, waardoor snelle objecten geen waas rond zich hebben. Oled is echter ook berucht vanwege het risico op ‘burn-in’. Wanneer een beeld te lang stilstaat, kan het inbranden op je scherm, wat je hele beleving verpest. De Bravia 8 heeft standaard een ‘pixel shift’-feature op actief staan, waardoor het beeld automatisch van tijd tot tijd verspringt om ‘burn-in’ tegen te gaan. Als het risico op ‘burn-in’ je niet afschrikt, dan is gaming op een oledscherm een waar plezier.

Daarnaast beschikt de Sony Bravia 8 over enkele unieke features voor gaming. Die zijn haast unaniem geweldig. Auto HDR Tone Mapping optimaliseert de HDR van je PlayStation 5. Auto Genre Picture Mode activeert onmiddellijk Game Mode wanneer je een console opstart. Als je in Game Mode op de ‘Settings’-knop drukt, dan krijg je een heel scala aan relevante opties. Een behoorlijk nichefeature is bijvoorbeeld dat je de grootte van het scherm kunt aanpassen om de tv als een monitor voor pc-gaming te gebruiken. Met een ‘input lag’ van 12.6 ms presteert Sony ook goed tegenover de andere leerlingen in de klas.

Het eindoordeel qua beeldkwaliteit is weliswaar niet geheel positief. De beeldverwerking van Sony behoort al jaren tot het allerbeste in de industrie, en ook qua kleurenspectrum weet de Bravia 8 een indrukwekkende 75 percent van de Rec. 2020 Gamut Coverage te dekken. De Bravia 8 worstelt echter met beperkte helderheid. Dat lijkt deels te komen door enkele technologische keuzes. Zo ontbreekt de ‘micro lens array’ (MLA) die populair is bij oled-tv’s om de helderheid van het scherm te verhogen. Ook heeft de Bravia 8 een te agressieve Automatic Brightness Limiter (ABL). Hoewel kleine heldere elementen in donkere omgevingen (bijvoorbeeld kaarsen in de Alone In The Dark remake) mooi tot hun recht komen, zorgt ABL er hier voor dat grote heldere scènes te agressief worden gedimd. Die problemen met helderheid zijn een smet op de voorts prachtige beeldkwaliteit.

sinterklaas-cadeau-1

Omdat ik het beeld aan de standaardsettings zo goed als altijd te donker vond, besloot ik uiteindelijk om voor games altijd de heldere ‘Game Mode - FPS Game’-preset te activeren, met Brightness (HDR) en Peak Luminance op het maximum. Dat was echter nog steeds niet genoeg, dus paste ik ook de kleurtemperatuur aan. ‘Standard’ gaf een aangename boost in helderheid, maar maakte de kleuren veel koeler, zeker in vergelijking met de levendigere (maar minder heldere) kleuren van Expert 2. Je ervaring zal dus nooit ideaal zijn.

Ook de ‘input-output’ (I/O)-opties van de tv geven reden tot bezorgdheid. Achteraan vind je namelijk aansluitingen voor: een ‘coaxial cable connector’; IR in; RS-232C; Ethernet; S-Center speaker in; S/PDIF optical audio out; een USB 2.0-poort; en een USB 3.0-poort. Aan opties dus geen gebrek. Het allerbelangrijkste voor gaming zijn echter de HDMI-ingangen. Wat dat betreft, is het belangrijk om te vermelden dat zowel HDMI 1 als 2 slechts de HDMI 2.0-standaard ondersteunen. Enkel bij HDMI 3 en 4 vind je ondersteuning voor HDMI 2.1. Dat is echter wat je echt nodig hebt voor gaming aan hoge kwaliteit, want het is de enige standaard die features aanbiedt zoals 4K 120Hz en Variable Refresh Rate (VRR) voor je gamingapparatuur. HDMI 3 is bovendien de enige ingang die eARC en ARC heeft voor extra audiofeatures. Dat maakt HDMI 3 de enige logische plek voor een soundbar - waardoor uiteindelijk enkel HDMI 4 overblijft voor de allerbeste gamingervaring. Concurrerende merken bieden ondertussen enkel HDMI 2.1 aan, vaak op alle HDMI ingangen. Sony hinkt hier dus toch achterop.

Op vlak van audio maakt de Bravia 8 gebruik van de nieuwe ‘Acoustic Surface Audio+’ van Sony. Volgens het bedrijf transformeert die technologie het paneel zelf in een speaker, wat voor een enorme verbetering in audiokwaliteit moet zorgen. Zelf was ik niet onder de indruk van de kwaliteit. Naar mijn oren heeft de tv een ‘dunne’ en relatief schelle klank. Dialogen zijn daardoor goed te verstaan, maar er is zo goed als geen mid- of low-range aanwezig. Dat alles maakt de Bravia 8 absoluut geen ideale tv voor de cinematische ervaring waar Sony zo prat op gaat. Een soundbar of andere audioapparatuur valt aan te raden.

Wonder boven wonder: als onderdeel van mijn review kreeg ik dan ook de Sony Bravia Theatre Bar 8 meegeleverd. Dit is een prachtige soundbar: sober zwart, met een matte afwerking achteraan. Met afmetingen van 1100 x 64 x 113 mm neemt de Theatre Bar flink wat ruimte in op je televisiemeubel, maar de geluidskwaliteit maakt dat absoluut de moeite waard. De unieke nieuwe technologie hier is 360 Spatial Sound Mapping, waarmee de soundbar eigenlijk de ruimte probeert in te schatten om zo een bredere dekking te garanderen. Ik hoorde soundscapes in games die ik normaal enkel met een koptelefoon hoor, ook wanneer ik niet recht voor de soundbar zat. Indrukwekkend van Sony.

Mijn beleving van de audiomix is echter niet volledig positief. Deze soundbar heeft ongelofelijk rijke bastonen. Het enige echte punt van kritiek op de audiokwaliteit is het gebrek aan personalisatie. Er is geen uitgebreide equalizer, en je kunt niet schakelen tussen verschillende presets. Dat is frustrerend, want de soundbar benadrukt lage tonen terwijl middentonen vaak verloren gaan. Voor zware muziek zoals metal resulteerde dat in een modderige klank, en ook voor rijke instrumentatie gaat er veel detail in het middenveld verloren. Voor muziek vond ik deze soundbar bijgevolg niet ideaal.

Ten slotte is de gebruikservaring van de Sony Bravia Theatre Bar 8 wat ondermaats. Zo bevat de soundbar vooraan enkele icoontjes met info over de verbinding, de status van het geluid, etc. De icoontjes zijn echter zo klein en wazig dat je nauwelijks kunt zien wat de soundbar probeert te communiceren. Je moet dan ook bijna de toegewijde app installeren op je smartphone. Ook de responsiviteit met de interface van je Bravia 8-tv is ondermaats. De soundbar lijkt het signaal van je tv-afstandsbediening slecht op te pikken, want volumewijzigingen worden niet altijd geregistreerd. Tussen grote intervals wisselen verloopt trouwens tergend traag: ik klokte acht seconden (!) om het volume van niveau 30 naar niveau 5 te brengen. Absurd.

Ondanks het gebrek aan helderheid en HDMI 2.1-ingangen is de Sony Bravia 8 een prachtige oled-tv met heel wat aandacht voor gaming. Voor audio vormt de Sony Bravia Theatre Bar 8 de ideale kompaan, met bijzonder rijke bastonen. Eenmaal je issues met responsiviteit en personalisatie van de soundbar hebt overwonnen en je je ideale set-up vindt, staat de kwaliteit van beide apparaten buiten kijf. Ondanks kleine irritaties vormen de Bravia 8 en Bravia Theatre Bar 8 een prachtige combinatie om in stijl je ogen en oren te verwennen.

Zin om deze tv zelf in huis te halen? Je kunt de Sony Bravia 8 op Bol.com kopen

Lees ook dit