Sony Inzone H9 review - Duur totaalpakket
Manusje-van-alles.
Voor de Sony Inzone H9 review legde Michiel de afgelopen weken uitgebreid zijn oor te luisteren.
Bij de aankoop van een headset speelt er tegenwoordig veel meer dan enkel de geluidskwaliteit. De laatste jaren zetten producenten volop in op innovatie, met als resultaat tal van nieuwe snufjes zoals active noise cancellation (ANC), multikanaalaudio, en ondersteunende - en hopelijk intuïtieve - software. Door dat uitgebreide aanbod aan features is het soms moeilijk om te beslissen welke headset ideaal is voor jou. Met de Inzone H9 probeert Sony je die keuzestress te besparen, want nagenoeg elke feature is in deze headset vertegenwoordigd. Daar staat wel een stevige adviesprijs van 300 euro tegenover die Sony niet helemaal weet te verantwoorden.
Met Sony als producent hoeft het niet te verbazen dat de Inzone H9 als ideale aanvulling voor je PlayStation 5 wordt gepromoot, en daar valt zeker en vast iets voor te zeggen. De headset heeft hetzelfde strakke, witte design van de console overgenomen. Dat design staat bovendien nooit het gebruiksgemak in de weg. Zowel de hoofdband als de oorkussens vinden een uitstekende balans tussen comfort en stabiliteit, waardoor je de headset probleemloos een hele dag kunt dragen. Met een batterijduur tot 32 uur is er al helemaal geen reden om de headset af te zetten. Qua bouwkwaliteit geeft de Inzone H9 dus een ‘meer dan premium’-indruk.
Je kunt de Inzone H9 niet enkel met je PlayStation 5 verbinden, maar ook met bijvoorbeeld je Switch, pc of smartphone. Voor die connectie heb je de keuze tussen Bluetooth of de bijgeleverde 2.4 GHz-dongel. Bovendien kun je beide connectiemethoden ook samen gebruiken door de multikanaalondersteuning van de Inzone H9. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van je game ontvangen via de snellere 2.4 GHz-verbinding, en tegelijk via de Bluetooth-verbinding van je smartphone met je teamgenoten communiceren. Beide geluidskanalen kun je overigens volledig afzonderlijk configureren, waardoor je op dat vlak totale vrijheid hebt.
Niet elke feature van de Inzone H9 weet echter evenveel indruk te maken. Vooral de active noise cancellation (ANC) is ronduit teleurstellend. Hoewel de oorschelpen zich strak rond je oren sluiten, slaagt de headset er niet in om je volledig van de buitenwereld af te sluiten. Licht geroezemoes op de achtergrond wordt weliswaar vlot weggefilterd, maar een andere geluidsbron in dezelfde kamer hoor je altijd in meer of mindere mate. De Inzone H9 scoort hier dan ook ruimschoots onvoldoende, zeker in vergelijking met andere - en vaak goedkopere - headsets die dergelijk achtergrondgeluid wel vlot wegfilteren.
Dat gevoel van nét niet keert wel vaker terug bij de Inzone H9. Het geluid bijvoorbeeld is allesbehalve slecht, maar binnen dezelfde prijsklasse zijn er voldoende headsets te vinden die nog een tikkeltje helderder klinken. De kwaliteit van de microfoon is dan weer helemaal ondermaats. Voor communicatie met teamgenoten in een multiplayergame is die voldoende, maar verwacht niet dat je met deze headset een degelijke livestream kunt houden.
Uiteindelijk gaat de Sony Inzone H9 vooral gebukt onder zijn hoge prijskaartje van 300 euro. Bij een goedkopere headset zou het rijke aanbod aan features voldoende zijn om de loftrompet te steken. In dit geval zijn de multikanaalondersteuning en oerdegelijke bouwkwaliteit echter onvoldoende om de kostprijs te verantwoorden. Vooral de teleurstellende ANC doet afbreuk aan het geheel. Mocht je in de volgende soldenperiode de Inzone H9 met fikse korting tegenkomen, dan krijg je daar een volwaardig totaalpakket voor in de plaats. Voor de volle prijs is wat je krijgt echter op elk vlak nét onvoldoende om echt indruk te maken.