Spider-Man - Release, gameplay en alles wat we weten
Doet geen vlieg kwaad.
Superhelden kunnen quasi alles, maar de hoofdrol spelen in een goede videogame blijft een heikel punt. Lange tijd wisten superheldengames immers amper de middelmatigheid te overstijgen. Met de Batman Arkham-games toonde Rocksteady Studios echter dat het ook anders kan. Hoog tijd dus voor andere helden om in de voetsporen van The Dark Knight te treden. Insomniac Games onderneemt met Spider-Man alvast een moedige poging, maar wat weten we tot dusver over die game?
Spider-Man release
De Spider-Man release is bekend. De game lanceert op 7 september 2018 exclusief op de PlayStation 4.
Spider-Man op PS4
Zoals je hierboven al gelezen hebt, komt Spider-Man exclusief voor de PlayStation 4 uit. Op de vraag of Spider-Man ooit naar de Xbox One komt, reageert Insomniac Games kort maar krachtig: 'nooit'.
Marvel en Sony hebben sinds enkele jaren een samenwerkingsverband. Dat is onder meer in de recente 're-reboot' Spider-Man: Homecoming geresulteerd, die samen door Marvel Studios en Columbia Pictures (onderdeel van Sony's filmdivisie) geproduceerd is. Het is dus geen verrassing dat Sony de rechten van de game liever niet met de concurrentie deelt. Insomniac Games werkt daarnaast over het algemeen alleen aan platform-exclusieve games. Zo heeft het voor diverse PlayStation-platforms Spyro-, Resistance- en Ratchet & Clank-games ontwikkeld.
De game staat overigens los van de recente Spider-Man-films en biedt dus een volledig nieuw verhaal. Daarvoor werkt de ontwikkelaar nauw samen met Marvel Comics. Volgens Marvel-medewerker Bill Rosemann zitten beide partijen regelmatig samen om 'de wereld te tonen hoe fantastisch Spider-Man is'. Het organiseren van die bijeenkomsten verloopt trouwens bijzonder vlot, aangezien de kantoren van Insomniac Games en Marvel Comics op slechts een tiental minuten van elkaar liggen.
Spider-Man pre-order en special editions
Wil je Spider-Man op de dag van de release spelen? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende edities van de game die je kunt bestellen. Bij een pre-order krijg je vijf vaardigheidspunten, vroege toegang tot de Spider-drone, een dynamisch PlayStation 4-thema, een PlayStation 4-avatar en tot slot een Spidey outfitpakket inclusief de Iron Spider suit uit de film Avengers: Infinity War.
Standard Edition
- Game
Digital Deluxe Edition
- Game
- The City That Never Sleeps DLC
Special Edition
- Game
- Steelbook case
- Mini artbook
- White Spider sticker
Collector's Edition
- Game
- Steelbook case
- Mini artbook
- White Spider sticker
- Spider-Man statue
- The City That Never Sleeps DLC
Editie | Winkel | Prijs | Platform |
---|---|---|---|
Standard Edition | Bol.com | 64,99 euro* | PlayStation 4 |
Standard Edition | MediaMarkt.nl | 69,98 euro* | PlayStation 4 |
Digital Deluxe Edition | PlayStation Store | 79,99 euro* | PlayStation 4 |
Special Edition | Bol.com | 79,99 euro* | PlayStation 4 |
Special Edition | MediaMarkt.nl | 79,99 euro* | PlayStation 4 |
Collector's Edition | Bol.com | niet leverbaar | PlayStation 4 |
*Prijzen kunnen veranderen.
Spider-Man verhaal en setting
Tijdens de Paris Games Week 2017 heeft Insomniac Games alvast het verhaal van Spider-Man toegelicht. In de game kruip je in de huid van een 23-jarige Peter Parker, die intussen al acht jaar zijn superkrachten bezit. Spider-Mans oorsprongsverhaal wordt dus overgeslagen, wat we ondertussen dankzij de verschillende films toch al voldoende kennen. Bij het begin van de game heeft Spider-Man de slechterik Wilson "Kingpin" Fisk achter slot en grendel gestoken, en probeert hij zijn leven als Peter Parker terug op orde te krijgen.
Dat is echter buiten Mister Negative gerekend, die met zijn Inner Demons bende Manhattan onveilig maakt. Mister Negative is vooral bekend van de comics, en kan onder andere mensen corrumperen door ze aan te raken. Ook andere slechteriken maken hun opwachting. Zo zitten Felicia "Black Cat" Hardy, Taskmaster en Shocker in de game. Daarnaast onthult een aanplakbord in de Spider-Man E3 2016 trailer dat Norman Osborn een gooi doet naar het burgemeesterschap, dus is er een kans dat de Green Goblin in de game voorkomt. Opvallender is dat ook Miles Morales ten tonele verschijnt. Morales is de huidige Spider-Man in de comics, maar de studio benadrukt dat hij een andere rol in de game heeft.
Dat tante May en Mary Jane Watson er eveneens in voorkomen, is geen verrassing. De opzet is echter wel veranderd. Peter Parker woont niet meer bij zijn tante en werkt nu als wetenschapper. Mary Jane is een onderzoeksjournalist bij de Daily Bugle. Ze helpt Spider-Man in plaats van alleen een simpele 'love interest' te zijn en wordt als een sterke onafhankelijke vrouw neergezet. Ze is niet langer overbeschermend, maar moedigt Spider-Man zelfs aan. Daarnaast is Mary Jane ook een speelbaar personage. Dat is gedaan om een ander perspectief op Spider-Man te geven.
Peter Parker is echter de persoon die centraal staat. Zijn wereld botst regelmatig met die van Spider-Man en dat moet een nieuw verhaal met een originele insteek opleveren.
Spider-Man gameplay
Insomniac Games heeft zich op meerdere vlakken laten inspireren door de Batman: Arkham-games. Gotham City is ingeruild voor New York, maar ook hier krijg je een open wereld voorgeschoteld waarin je vrij kunt rondlopen en -slingeren. Volgens de ontwikkelaar is de game 'vier tot zes keer zo groot als Sunset Overdrive', Insomniac Games' vorige openwereldgame. Je kunt bovendien de hele stad vanaf het begin verkennen en daarbij van de metro gebruikmaken om snel grote stukken af te leggen. Daarnaast leg je dankzij de uitgebreide Photo-modus je avonturen als Spider-Man vast, door bijvoorbeeld met NPC's op de foto te gaan en ze een high five te geven.
De belangrijkste feature is echter dat je als Spider-Man moeiteloos door de stad slingert. Je gebruikt namelijk Spider-Man zijn spinnenwebben om door de stad te navigeren. De opzet is simpel, maar het is wel een proces dat volgens de studio veel input vereist en waarmee je indrukwekkende bewegingen kunt maken. Spinnenwebben blijven altijd aan gebouwen plakken. Door op het juiste moment een actie te maken, kun je jezelf naar voren trekken, een scherpe bocht maken of jezelf hoger in de lucht lanceren zonder daarbij je snelheid te verliezen. Het is ook mogelijk om als een parkour-renner tegen gebouwen op te lopen, over muren te springen of er juist vanaf te duiken. De game laat witte cirkels in de omgeving zien zodat je weet wat je waar kunt doen. De bedoeling is om je zoveel mogelijk als Spider-Man te laten voelen en het bewegen door de stad vloeiend te laten verlopen.
In een openwereldgame moet er uiteraard genoeg te doen zijn en Spider-Man bevat verschillende nevenactiviteiten om je mee bezig te houden. Zo kom je onderweg allerlei misdaden tegen die je halt kunt toeroepen. Denk daarbij aan een drugsdeal, bankoverval of politieachtervolging. Wilson "Kingpin" Fisk mag dan in het begin van de game gearresteerd zijn, dat betekent niet dat zijn imperium gelijk is opgedoekt. In de stad vind je zogenoemde Fisk Bases die je mag oprollen. Ontwikkelaar Insomniac Games beschrijft het als 'gevechtsuitdagingen' die telkens veranderen. Vermoedelijk is het te vergelijken met de Challenge Mode uit de Arkham-games.
Er zijn ook verschillende zijverhalen. Felicia "Black Cat" Hardy daagt je uit verstopte katten in de stad te vinden om zo haar plannen te ontrafelen. Taskmaster heeft onder andere bommen achtergelaten die jij op tijd moet ontmantelen terwijl hij stiekem toekijkt. Ondertussen is Harry Osborn in Europa, dus heeft hij je gevraagd verschillende Oscorp Research Stations te controleren. Zo moet je binnen een bepaalde tijd door vervuilde wolken slingeren en daar monsters van nemen. De relatie tussen Peter en Harry wordt daardoor verder uitgediept. Tot slot kun je oude rugzakken van Peter terugvinden. Iedere rugzak geeft meer over Spider-Man zijn achtergrond prijs en er is dialoog ingesproken die meer over de inhoud vertelt.
Ook op vlak van gameplay vind je elementen uit de Arkham-games terug. Het vechtsysteem lijkt namelijk sterk gebaseerd op de Freeflow Combat uit die serie. Zo spring en rol je ritmisch tussen verschillende vijanden om gericht klappen uit te delen. Gevechten draaien echter niet om het maken van uitgebreide combinaties. De nadruk ligt op de overhand krijgen, snel schakelen tussen vijanden en aanvallen ontwijken met behulp van je spider-sense. Indien je genoeg momentum opbouwt, loopt er een meter vol die je gebruikt om vijanden direct op een stijlvolle manier uit te schakelen. De camera speelt daar ook met close-ups en slow-motion op in.
Insomniac Games zegt verder dat je tijdens de gevechten in Spider-Man over veel hulpmiddelen beschikt. Je kunt vijanden de lucht in slaan en dan met een spinnenweb vastgrijpen en tegen de grond smijten. Ook objecten in de omgeving kun je met je spinnenweb als wapen gebruiken. Denk daarbij aan een ton, putdeksel of houten pallet. Met je tripwire gadget laat je vijanden struikelen, in de val lopen en aan elkaar vastplakken. Met de Web Bomb laat je meerdere spinnenwebben exploderen die iedereen vast zet en met de Spider-Drone leid je vijanden af of neem je ze met spinnenwebben onder vuur.
Daarnaast speelt stealth een belangrijke rol. Vijanden die jou nog niet hebben gezien, schakel je bijvoorbeeld uit met een web strike takedown of met de eerder genoemde tripwire gadget. Bovendien gebruik je je web om vijanden tijdelijk te verlammen en zo geruisloos uit te schakelen. In de trailers zie je dit regelmatig in combinatie met quick time events gebeuren, maar Insomniac Games heeft al aangegeven dat die beperkt zijn en dat jij zelf de controle blijft houden zonder daarbij van button prompts afhankelijk te zijn. Tot slot draait dit alles op zowel de PlayStation 4 als PlayStation 4 Pro met 30 frames per seconde.
Spider-Man season pass en DLC
Spider-Man krijgt geen season pass, maar wel downloadbare uitbreidingen. De DLC heet The City That Never Sleeps en bestaat uit drie nieuwe zogeheten 'chapters'. Volgens Insomniac Studios bevatten die nieuwe verhalen, missies, personages, slechteriken en outfits voor Spidey.