Skip to main content

Story of Seasons review - Anime Farming Simulator 2016

Anime Farming Simulator 2016.

De immense tijdsbesteding die nodig is om de kracht van Story of Seasons bloot te leggen, leidt tot een ware uitputtingsslag.

De wereld van Story of Seasons is een utopie voor ecologisch bewuste burgers. De koeien grazen ongestoord op de weide, Monsanto bemoeit zich niet met de lokale zadenhandelaar en angorawol hoeft niet in wilde paniek opeens naar de H&M teruggebracht te worden. Ze biedt een onschuldige boerenpropaganda waarmee je even virtueel uit de klauwen van het immer uitputtende stadsleven kunt vluchten.

De game kenmerkt zich door uit routinewerk verslavend plezier te putten. Een prestatie die normaal enkel voor MMORPG's of hardcore simulatiegames is weggelegd. Je staat om zes uur 's morgens op, melkt de koeien, bewatert je gewassen, scheert de schapen en vraagt jezelf dan af waar de tijd is gebleven. Dat dient allemaal om het volgende persoonlijk geplaatste doel te behalen. Een uitbreiding van je huis, nieuwe gewassen om te zaaien, of wellicht de mogelijkheid van je melk kaas te produceren. Je speelervaring staat en valt zo met je eigen uitdaging, maar dat betekent niet dat je zorgeloos de planten kunt bewateren.

Bekijk op YouTube

Zo groeien bijvoorbeeld tomaten enkel in de zomer en sterven de gewassen direct af bij het wisselen van het seizoen. Dat de spirituele opvolger van Harvest Moon bij de wisseling van uitgever ook van naam is veranderd, is dus treffend. Het komen en gaan van de seizoenen speelt namelijk een belangrijke rol. Bijgevolg moet je de kalender te allen tijde in de gaten houden en de afweging maken of het verstandig is om opnieuw te zaaien of beter kunt wachten op het nieuwe seizoen. Het draagt bij aan de drijvende kracht van het tijdsmanagement dat een constante factor is bij je alledaagse handelingen.

In het begin heb je vaak genoeg tijd over om rond te dwalen; je trekt een paar baantjes in een kabbelende rivier of bezoekt het dorp en praat wat met de lokale bevolking. De dorpsbewoners hebben je bar weinig te melden, maar geven de wereld de nodige kleur. Meer is er ook niet nodig om door de onschuldige charme van de game bevangen te worden. Al is de belofte dat er ditmaal een nadruk op verbondenheid met personages ligt dus niet helemaal waargemaakt.

Later kijk je echter met heimwee terug naar deze oppervlakkige interacties als er niet genoeg uren in de dag zijn om alle gewenste taken te volbrengen. Je stamina beperkt je eveneens in je productiviteit. Elke lichte handeling heeft namelijk een negatief effect op je energie en je bent afhankelijk van voedsel om je dag volledig te benutten. Story of Seasons overtuigt in die constante afwegingen die je elke moment moet maken om het onderste uit de kan te halen. Je wordt in het begin echter voornamelijk tegengewerkt. Zo bezit je bijvoorbeeld nog geen keuken om gerechten te bereiden of heb je niet genoeg geld op zak om het lokale restaurant te bezoeken. Tel dat op bij de ellendig lange tutorial en de game maakt geen sterke eerste indruk.

Het gevoel dat je met een flinke achterstand begint, uit zich ook in het nieuwe competitiesysteem dat aan de game is toegevoegd. Het lapje grond dat je bezit is al snel te klein om ruimte te bieden aan diverse groenten, granen, en fruitbomen. Om je tegemoet te komen is er een leenstelsel tussen de verschillende boeren in leven geroepen om voor een bepaalde periode kosteloos extra grond te verdelen. Hier zitten echter een aantal haken en ogen aan. Zo is er maar één voedselsoort op elke grond te verbouwen en aast de concurrentie bij de afloop van je leenperiode direct op wat hen toekomt. Een wedstrijd moet bepalen wie van de boeren de gepachte grond mag opeisen.

Het blijkt echter vrijwel onmogelijk om hier in het eerste jaar als winnaar uit de bus te komen. De cyclus in Story of Season kenmerkt zich namelijk door een constante tijdsbesteding aan je oogst en vee om zo langzaamaan de productiewaarde te laten stijgen. Dat betekent dat in het eerste jaar vrijwel elke wedstrijd al is verloren alvorens die is begonnen. De kippen die pas een week een op stok staan, zijn namelijk geen partij voor de doorgewinterde concurrentie. En ook je eerste oogst aardappelen maakt geen kans tegen de jaren van ervaring van je collega-boeren. Van een eerlijke competitie is dan ook geen sprake.

Story of Seasons biedt een sterke combinatie van verslavend routinewerk en constante persoonlijke beloning. Het is echter een ware uitputtingsslag om tot die realisatie te komen. Zo eist de game dat je immens veel tijd investeert om de kracht ervan bloot te leggen."Na regen komt zonneschijn" en "Neem niet teveel hooi op je vork" zijn geweldige boerenwijsheden, maar het maakt die eerste tiental uren er niet minder zuur op.

Story of Seasons is nu verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS.

Lees ook dit