Skip to main content

Super Mario Odyssey review - Petje af

Petje af.

Eurogamer.nl - Essentieel badge
Super Mario Odyssey is een fenomenale platformer die je op een vrolijke reis door kleurrijke en creatieve werelden meeneemt.

De reis is belangrijker dan de bestemming. Het is een cliché dat je tenen doet krullen, maar wel eentje dat in Super Mario Odyssey de lading volledig dekt. Dat je Princess Peach voor de zoveelste keer uit de klauwen van eeuwige aartsvijand Bowser moet redden, doet er dan ook niet aan toe. Dat je in een luchtschip alle uithoeken van de wereld afreist, wel. 'Odyssey' neemt je mee op een speels avontuur en doet zo zijn naam eer aan. Op het moment dat je namelijk je Nintendo Switch uitzet, heb je alweer heimwee naar de exotische oorden van Mario's wereldreis.

In tegenstelling tot de Super Mario Galaxy-games blijf je dit keer dichter bij huis. Je reist de hele wereld af langs naar verschillende Kingdoms met de meest uiteenlopende thema's. Zo is Mount Volbono met zijn kleurrijke gebakjes overgoten met een culinair themasausje, herinnert het realistische New Donk City duidelijk aan The Big Apple en heeft het monochrome Bonneton met zijn prominente maan vooral iets mystieks. Elke wereld heeft een eigen identiteit die je niet alleen op plezierige wijze nieuwe indrukken geeft, maar ook je nieuwsgierigheid prikkelt. Je wilt steeds weten wat deze expeditie nog meer voor je in petto heeft.

Bekijk op YouTube

Elk Kingdom is een levendige sandbox vol prikkelende uitdagingen. In eerste instantie draait het om een aantal opdrachten uitvoeren, items verzamelen en een (mini)boss verslaan, zodat je snel weer verder op pad kan. Inpakken en wegwezen, toch? Maar met al die olijke lokale bewoners, talloze verstopte Moons en uitdagende platformelementen is de verleiding om elk hoekje van zo'n Kingdom te verkennen simpelweg onweerstaanbaar. Het is alsof je als kind na een urenlange busrit bij de ingang van een pretpark staat: je weet van gekkigheid niet waar je moet beginnen. De charme van Super Mario Odyssey is dat Nintendo je daarbij niet bij het handje vasthoudt, maar je volledig je eigen gang laat gaan.

De eerbied voor vrijheid van de Japanse ontwikkelaar sijpelt echter ook in andere facetten door. Met een op het eerste gezicht nutteloos lipje aan de muur rits je ineens een geheime ruimte met Purple Coins open. Trek een poncho aan en zet een sombrero op je hoofd, zodat de locals de afgesloten deur voor je opendoen. Of mijn persoonlijke favoriet: passages waarbij de omgeving in een oldschool 2D-Mario verandert en Nintendo op geniale wijze op jeugdsentiment inspeelt. Met zoveel inventieve details moet het ontwikkelingsproces dan ook wel een sandbox op zichzelf geweest zijn, want de creativiteit spat er weer als vanouds vanaf.

Je staat er tijdens dit avontuur overigens niet alleen voor. Je krijgt namelijk de hulp van een pet met de toepasselijke naam Cappy. Mario kan op het gebied van rennen, springen en rollen natuurlijk al behoorlijk uit de voeten, maar met de mogelijkheden van zijn reismaatje wordt zijn repertoire nog eens flink uitgebreid. Gooi met je pet om ongrijpbare munten te pakken of gebruik hem als zwevend platform om naar een hoger gedeelte te springen. Cappy kun je het beste als een soort boemerang zien. Hoe je ook gooit, hij komt altijd terug. Met Mario's nieuwe vaardigheden zit het dus wel snor.

Cappy's meest in het oog springende skill is echter zijn 'capturing mechanic'. Je kunt daarbij tijdelijk bepaalde vijanden en objecten overnemen. Zo vlieg je ineens met een Bullet Bill over een kolkende lavazee of hengel je met Lakitu de nodige verrassingen uit het water. In elke nieuwe wereld zijn er weer een handjevol nieuwe vijanden en objecten die je als gastheer kunt gebruiken, en daarmee potentiële oplossingen voor problemen zijn. Met de juiste toepassing is in Super Mario Odyssey je grootste vijand uiteindelijk je beste vriend. Cappy is dus niet zomaar een gimmick, maar een waardevolle toevoeging die voor het creatieve elan in de gameplay zorgt.

Mario's memorabele reis wordt mede mogelijk gemaakt door de capaciteiten van de Nintendo Switch. Allereerst zijn de graphics kleurrijk en charismatisch, precies zoals je ze van een Mario-game kent en verwacht. Daarnaast draait de game docked moeiteloos op een resolutie van 900p en 60 frames per seconde, waardoor de gameplay een behoorlijk soepele ervaring is. In de handheldmodus wordt de resolutie ietwat teruggeschroefd, maar boet die overgang nergens aan frame rate in. Tot slot kun je acties dankzij motion controls uitvoeren, maar wordt het je nergens opgelegd om die optie te gebruiken. Alles bij elkaar een puike prestatie van Nintendo.

Een 3D-Mario is met slechts een of twee games per console weliswaar schaars, maar kwaliteit gaat voor kwantiteit. Dat geldt zeker voor Super Mario Odyssey, want Nintendo heeft weer goud in handen. Met zoveel vrijheid, vrolijkheid en vindingrijkheid is het namelijk een feest om samen met de Italiaanse loodgieter op reis te gaan en nieuwe werelden te ontdekken. Mario is en blijft dus de onbetwistbare platformkoning. Petje af.

Super Mario nu is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. Wil je meer weten? Lees dan hier alle Super Mario Odyssey info en Super Mario Odyssey tips.

Lees ook dit