Skip to main content

The Division - Welke versie is de beste?

Op welke platform maakt New York de beste indruk?

Iedereen die The Division al gespeeld heeft, weet dat het een waar visueel spektakel is. Maar op welke console presteert de game nu het beste? En zijn er grote verschillen tussen de consoleversies en de pc-versie?

Om te beginnen is het grootste verschilpunt tussen de consoles de resolutie. De PlayStation 4-versie draait permanent in native 1080p, terwijl de Xbox One de resolutie dynamisch aanpast. Hierdoor verkleint de pixelkwaliteit in complexe scènes. Zo worden bijvoorbeeld gebieden in de buitenwereld in 1792x1008 en 1728x972 weergegeven, waarna de engine terug op 1080p overschakelt in binnenlocaties of minder gedetailleerde omgevingen.

In de praktijk is deze lagere resolutie subtiel, maar op sommige plaatsen toch ook zichtbaar. Texture details op straatborden of verre objecten zijn waziger op de Xbox One, en sub-pixel gekartelde randen zijn duidelijker zichtbaar. Maar over het algemeen blijft de beeldkwaliteit ondanks het lagere aantal pixels toch overeind.

Beide consoles leveren een fantastisch visueel spektakel, maar de pc gaat nog een stapje verder. Draaiend aan 1080p met SMAA 1x ultra, zien we zelfs in de meest complexe omgeving beter afgewerkte randen. Textures en normal map kwaliteit hangen echter sterk samen met je GPU VRAM, maar 2GB grafische kaarten leveren nog steeds een hoge kwaliteit.

The Division vergeleken op de drie platformen. De pc neemt de leiding, maar de consoles volgen op de voet, met de PlayStation 4 die een klein voordeel biedt tegenover de Xbox One.Bekijk op YouTube

In sommige gevallen biedt de pc extra normal maps op hangende doeken of hogere resolutie parallax occlusion maps op sommige objecten, maar over het algemeen zijn alle drie versies hier quasi identiek. LOD streaming tijdens cut-scenes is op de pc wel een beetje sneller en de draw distance tijdens het spelen is groter. Pop-in blijft echter een probleem op alle platformen, zeker wat schaduwen betreft.

Van alle settings in de pc-versie bieden de schaduwkwaliteit en ambient occlusion de grootste visuele upgrade tegenover de consoles. De shaduwen profiteren van een nieuwe techniek die nog in de bèta ontbrak: Nvidia HFTS (Hybrid Frustrum Traced Shadows). Deze technologie vermengt zachte schaduwen met ray-traced schaduwen, waardoor er een meer accurate mix van zachte en scherpe schaduwen in een omgeving ontstaat vergeleken met enkel PCSS. Het effect is enkel actief bij de lichtbronnen overdag en de engine schakelt wanneer het donker is over op PCSS. Het idee hierachter is dat nachtelijke scenario's meer zachte en verspreide schaduwen nodig hebben in plaats van het effect van HFTS.

Het gebruik van HBAO+ ambient occlusion geeft maar diepte aan scènes op de pc vergeleken met Massive Entertainments eigen SSAO oplossing voor consoles. In combinatie met de verbeterde kwaliteit van de schaduwen toveren deze twee opties extra nuances op het scherm die de immersie sterk ten goede komen.

PlayStation 4
Xbox One
PC
Cloth physics zijn op de consoles en pc aanwezig. Op de pc vertonen hangende doeken en ander gelijkaardig materiaal wel normal mapping die op de PlayStation 4 of Xbox One niet aanwezig is.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Van dichtbij zien we dat de kwaliteit van texture en normal maps zo goed als identiek zijn.
PlayStation 4
Xbox One
PC
LOD streaming verschilt tussen platformen. Tijdens cut-scenes zijn de PlayStation 4 en pc het snelst. Let op de helmen links en kijk hoe de vouwen in het materiaal op de Xbox One ontbreken en pas later verschijnen.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Tijdens gameplay is de draw distance op de pc groter dan op consoles. Hier zien we gebouwen op de pc verschijnen die op de PlayStation 4 en Xbox One zelfs nog niet geladen zijn.
PlayStation 4
Xbox One
PC
De PlayStation 4 draait permanent aan een 1080p resolutie, terwijl de Xbox One de resolutie dynamisch aanpast. Hier zien we een 1792x1008 framebuffer op Xbox One, waardoor kleine details wat onduidelijker worden.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Binnenlocaties draaien op beide consoles aan 1080p met een identieke mate aan details.

De pc voegt extra verfijning toe aan de hand van effecten die aan een hogere resolutie of met grotere precisie worden gerenderd, zoals volumetric lighting, depth of field en reflecties. Op de pc tonen gebouwen en objecten glimmende oppervlaktes dankzij screen-space implimentatie. De verbeterde depth of field en volumetric lighting zijn slechts subtiele verbeteringen.

We zien op de pc echter geen opvallende verbetering in de details van de omgevingen tegenover de consoles. De stad is bijvoorbeeld in elke versie met evenveel rommel en afval bezaaid. Het aantal objecten die meer fysieke eigenschappen hebben, zoals stoffen, zijn echter minder aanwezig dan de eerste trailer deed vermoeden. Vanuit dit oogpunt bekeken staat de pc-versie een stapje verder dan van consoles, maar kon er heel wat meer gedaan worden om gebruik te maken van high-end pc hardware.

Wat de prestaties op de consoles betreft, zijn beide versies solide. Elk platform levert een stabiele 30fps. In het geval van de PlayStation 4 zijn er occasionele dropped frames, maar deze zijn bijna onmogelijk te zien tijdens de gameplay en de actie blijft altijd vlot. Xbox One is gelijkwaardig stabiel, zonder dat drukke scènes een impact hebben op de framerate.

PlayStation 4
Xbox One
PC
Schaduwkwaliteit is op beide consoles identiek. Schaduwen worden in een lage resolutie gerenderd, maar worden goed gefilterd zodat er geen gekartelde randen zichtbaar zijn.
PlayStation 4
Xbox One
PC
HFTS en PCSS op de pc zorgen voor een combinatie van zachte en scherpe schaduwen, afhankelijk van de afstand van het object tot de lichtbron en sterkte van het licht. Schaduwen zijn realistischer dan op consoles, maar de impact op de prestatie kan hoog oplopen.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Anti-aliasing gebeurt op consoles met een SMAA-achtige oplossing. Gekartelde randen worden succesvol weggewerkt en zorgen over het algemeen voor een gepolijste indruk. Op de pc zorgen de anti-aliasing technieken van hogere kwaliteit voor een nog verdere verbetering.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Post-processing krijgt op de pc een subtiele boost. Hier zien we hoe een depth of field effect van hogere kwaliteit op de pc de subtiele lichtranden rond personages tijdens de cutscenes op console helemaal wegwerkt.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Het gebruik van HBAO+ op de pc zorgt voor meer uitgesproken schaduwen in hoeken en plaatsen waar objecten elkaar ontmoeten. Kijk naar de zakken die links gestapeld liggen.
PlayStation 4
Xbox One
PC
Op de consoles worden de reflecties op een kleinere resolutie gerenderd. Op de pc zien we dat meer van de omgeving in ramen en andere glimmende oppervlaktes wordt weerkaatst. Dit zie je het duidelijkst in het rechtse autoraam.

Dat gezegd zijn er wel momenten waarop de Xbox One het moeilijk krijgt op plaatsen waar de prestaties op de PlayStation 4 solide blijven. Cutscenes stotteren af en toe met kleine frame rate drops en tearing. Transities tussen binnen- en buitenlocaties hebben hetzelfde probleem. We vermoeden dat de resolutie hier de boosdoener is. De Xbox One draait binnenlocaties aan 1080p en dit weegt vermoedelijk door op de prestaties, terwijl wanneer je naar buiten gaat de dynamic scaling technologie in gang schiet.

Het gebruik van object en camera blur in combinatie met depth of field helpt echter om de mindere beeldkwaliteit van 30fps tegenover een hogere frame rate te verdoezelen. Het vermengen van frames zorgt er voor dat de actie er net iets vlotter uitziet dan bij een andere doorsnee 30fps console game.

Wanneer je The Division echter aan 1080p met alle settings op maximum wilt draaien, ga je tevreden moeten zijn met minder dan 60fps. Zelfs met een Nvidia Titan X zie je drops tussen de 50 en 60fps. De grootste boosdoeners zijn de schaduwen. Wanneer je deze settings lichtjes verlaagt, bereik je wel 1080p60. Maar wat als je een minder krachtige grafische kaart hebt?

Een blik op de pc-prestaties van The Division met een GTX 970, R9 390 en GTX 980 Ti.Bekijk op YouTube

Wanneer je over een doorsnee grafische kaart zoals de GTX970 of Radeon R9 390 beschikt, moet je wat aan de settings sleutelen om 1080p te behalen. Het is aangeraden om de grafische kwaliteit te verlagen tot die van de consoles. Let vooral op schaduwen en de extra streaming distance, want deze opties hebben de grootste impact op de prestatie. Anders dan bij de bèta heeft Nvidia nu wel een driver voor The Division klaar, waardoor producten van het bedrijf op hetzelfde niveau als de AMD kaarten presteren.

Een stapje hoger draait de GTX 980 Ti vlot 60fps in 1440p en zelfs 30fps in 4K (met DSR om naar 1080p outpot te downscalen). Console settings geven genoeg ruimte om consistent 1440p60 te halen, maar zoals we bij de GTX 970 en R9 390 al zagen durft de frame rate bij erg gedetailleerde scènes wel eens zakken. Dezelfde settings laten het toe om een solide 30fps te draaien op een 4K resolutie, waarbij enkel alpha effecten en een grotere draw distance sporadisch een nefast effect hebben op de prestatie.

Net zoals in de bèta biedt de release-versie van The Division solide frame rates op beide consoles, waarbij de Xbox One soms door lichte tearing en framedrops wordt geplaagd.Bekijk op YouTube

Beste versie van The Divison - Conclusie

The Division lijkt goed geoptimaliseerd voor zowel consoles als pc en in het algemeen is de visuele kwaliteit min of meer identiek op alle platformen. Technische verschillen hebben bijna geen impact op de gameplay. Op consoles heeft de PlayStation 4 een licht voordeel, met een locked native 1080p resolutie en iets stabielere prestaties. Maar de ervaring op de Xbox One is nog steeds uitstekend en de game is een prachtige release op beide consoles. Sonys console is gewoon iets verfijnder.

De pc-versie biedt de schaalbaarheid qua resolutie en frame rate waar we naar zochten, maar behalve de basis is verfijning wat hier telt. Toch zeker qua algemene effecten en de kwaliteit van de elementen. Schaduwkwaliteit en ambient occlusion zijn enorm verbeterd en samen met de kleine verbeteringen aan andere effecten volstaat het om een merkbare visuele verbetering aan te bieden.

Maar het is de mogelijkheid om de grens van 30fps te breken die de pc-versie de beste versie maakt. The Division aan 60fps is een adembenemende ervaring, met extra temporal resolution en vloeiende bewegingen die toestaan dat de effecten en details helemaal tot hun komen. Gameplay krijgt ook een boost via lagere latency controls waardoor accuraat richten makkelijker is. Zelfs als we de settings naar console-kwaliteit verlagen, maakt de 60fps-ervaring alles beter. De pc-release is dus de beste versie, maar je gaat serieuze hardware nodig hebben om de console-ervaring met een hogere frame rate te evenaren.

Nog meer over The Division weten? Lees dan ook onze The Division review en raadpleeg onze The Division tips.

Lees ook dit