Skip to main content

The Elder Scrolls: Legends steekt Hearthstone naar de kroon

Kaartjiit.

The Elder Scrolls: Legends leent de iconische rassen, plaatsen en personages uit de Elder Scrolls-games en bouwt er een digitaal kaartspel rond. Een Dwarven Centurion neemt het op tegen een school Slaughterfish of een Spider Daedra wordt met de hulp van Azura van het speelveld verwijderd. Dankzij enkele unieke twists aan het format verglijdt Legends niet naar een slappe kloon van Magic: The Gathering of Hearthstone, maar weet het een solide indruk na te laten.

Zoals de Elder Scrolls-traditie het wil, heeft Legends geen vaste classes die je speelkaarten bepalen. In de plaats kies je twee van de vijf attributen, zoals Strength, Agility of Endurance. Die vertegenwoordigen bepaalde soorten kaarten en speelstijlen. Endurance heeft bijvoorbeeld heel wat defensieve kaarten om een lang gevecht vol te houden, terwijl Agility met snelle aanvallen van Khajiit of An-Xileel de tegenstander probeert te overrompelen.

Bekijk op YouTube

Het speelbord in The Elder Scrolls: Legends is in twee lanes opgesplitst. In de linkse lane verloopt alles normaal, maar monsters die in de rechtse shadow lane worden geplaatst, zijn de eerste beurt veilig voor vijandelijke aanvallen. Die scheiding tussen de lanes brengt interessante strategische mogelijkheden met zich mee. Het dwingt je om vooruit te denken in plaats van al je eenheden simpelweg bij elkaar te dumpen. Zo is het bijvoorbeeld een goede strategie om je zwakkere monsters in een lane met een goede verdediger te plaatsen, terwijl je de shadow lane gebruikt om voor de volgende beurt een krachtig offensief te plannen.

Daarnaast zijn ook de prophecy-kaarten uniek. Telkens als je vijf van je dertig levenspunten verliest, trek je in The Elder Scrolls: Legends automatisch een kaart. Als die kaart de prophecy-bonus bevat, dan mag je die meteen spelen, zonder magicka-manakost. Die geluksfactor en het feit dat de verliezende speler steeds meer kaarten krijgt, zorgt ervoor dat de meeste matches in evenwicht en onvoorspelbaar blijven.

Veteranen in het CCG-genre zullen de meeste spelregels van The Elder Scrolls: Legends vlotjes begrijpen. Voor nieuwkomers is er echter een solo campagne voorzien die stap voor stap de verschillende gameplayelementen uitlegt. Het verhaal is niet echt spannend of origineel, maar is in ieder geval een elegantere introductie dan een droge tutorial.

Tenslotte is het natuurlijk de bedoeling om je met menselijke tegenstanders te meten. Dat doe je in casual of ranked matches, maar de interessantste modus is de Versus Arena. Je kiest twee attributen en probeert vervolgens met een willekeurige selectie kaarten een goed deck te bouwen. Hoe meer overwinningen je met die combinatie scoort, des te groter je beloning.

Samengevat is The Elder Scrolls: Legends een waardevolle toevoeging aan het populaire genre dat momenteel sterk door Hearthstone gedomineerd wordt. Alles voelt vertrouwd aan, maar er zijn genoeg unieke twists om de game zijn eigen karakter te geven. Een waardig alternatief voor de gevestigde waarden.

The Elder Scrolls: Legends is nu gratis te spelen op de pc en iOS. Een release voor Android en Mac komt later dit jaar.

Lees ook dit