Trackmania Turbo review - Trackmania (Tur)boven!
Trackmania (Tur)boven!
Honderdsten van een seconde. Onmogelijk om waar te nemen, maar toch alles waar Trackmania Turbo om draait. Of je nu al driftend een looping doorvliegt, op een exotisch strand tegen een opblaasbaar varken tot stilstand komt of door een helikopter vanop vijftig meter naar beneden wordt gegooid. Het is altijd een gevecht tegen de tijd. En tegen jezelf, want als je nog één keer probeert, zul je die toptijd heus wel verslaan. Vergeet even dat je jezelf dat tien pogingen eerder ook al wijsmaakte.
De Trackmania-serie heeft al meer dan tien jaar een fanatieke fanbase op de pc. Het zijn diehards die elkaar op zelf ontworpen parcoursen uitdagen. Verslaafd aan snelheid, waanzin en eindeloze trail-and-error om een betere tijd te scoren. Nadeo en Ubisoft hopen nu de gameplay van de serie naar de consoles te brengen, zonder de loyale fans te vervreemden.
Trackmania Turbo boet in ieder geval niet in op vlak van de typische waanzin. Vier verschillende omgevingen huisvesten geschifte raceparcoursen. Vergeet realisme, deze arcade racer laat je vlotjes muren oprijden, magnetische achtbanen doorkruisen of een sprong van enkele honderden meters maken. Terwijl je aan onmenselijke snelheden te keer gaat, vliegen de neonverlichting, paradijselijke stranden en futuristische metropolen je om de oren. Geen hyperrealistische modelauto's of weersomstandigheden, maar scherpe en kleurrijke beelden die dankzij een consistent hoge frame rate voorbijscheuren. De knallende soundtrack waarbij de intensiteit van de beats zich aan je snelheid aanpast, draagt extra tot het snelheidsgevoel bij.
De vier verschillende omgevingen bieden echter meer dan alleen visuele afwisseling. Elke categorie heeft zijn eigen wagen. In de Canyon Grand Drift omgeving rijd je met een zware bolide die aan hoge snelheden kan driften, maar in de lucht helemaal onhandelbaar is. Lagoon Rollercoaster trotseer je met een buggy die vliegensvlug van richting verandert, maar bij het minste korreltje zand uit de bocht vliegt. Tel daarbij nog een rallybakje dat graag over zandduinen vliegt en een Formule 1-wagen die quasi aan de weg kleeft, en je hebt voldoende variatie. Vooral omdat Trackmania Turbo de verschillende wagens voortdurend buiten hun comfortzone plaatst. Probeer maar eens een rustiek offroad parcours met een Formule 1-bolide te bedwingen.
Nadeo verrast je voortdurend gedurende de tweehonderd campaign races. Het begint relatief rustig, maar al snel zit je op het puntje van je stoel. Bijna elke race is korter dan een minuut, dus eindeloos opnieuw proberen om een van de drie medailles te bemachtigen verveelt niet snel. Dat komt vooral omdat herbeginnen geen tijd kost. Om de vijf parcoursen trotseer je er eentje waarbij je drie rondes moet afleggen. Een gemiste bocht net voor de eindstreep is wat frustrerender dan in de kortere races, maar de extra spanning houdt je wel scherp. Trackmania Turbo slaagt erin om je na elke mislukte poging tot een herkansing te verleiden. Je weet namelijk dat je nog net dat tikkeltje sneller kunt. De ghost die voor je rijdt, bewijst dit immers.
Die ghosts moet je verslaan om hun medaille vrij te spelen. Verzamel er genoeg en je krijgt toegang tot nieuwe races. Als je alle parcours wilt spelen, moet je erg je best doen. Of gewoon genoeg pogingen ondernemen. Je kunt drie medailles van een lagere categorie tegen één van een hogere categorie inruilen. Puristen schreeuwen moord en brand, maar dat systeem zorgt er wel voor dat de aanhouder wint en je niet nodeloos gefrustreerd wordt.
Als je alle parcoursen van de campagne onder de knie hebt, ga je waarschijnlijk er zelf ontwerpen. Ondanks de overstap naar de consoles heeft de Track Editor geen complexiteit verloren. Er zijn drie verschillende interfaces en zelfs met de twee simpelste bouw je al snel spectaculaire parcoursen. Om de meer ingewikkelde twin-stick interface soepel te kunnen gebruiken, moet je wel eerst wat oefenen. De Track Editor levert in ieder geval voldoende bouwstenen om net zo'n knotsgekke parcoursen als die uit de singleplayer te ontwerpen.
Die creaties wil je natuurlijk met de wereld delen. Je eigen server of 'room' maken is een fluitje van een cent. Je kiest een playlist, de spelregels en het aantal tegenstanders, en je bent vertrokken. Die rooms zijn permanent en de strijd om de toptijd gaat dus dag en nacht verder. Alle prestaties voeden een algemene wereldranking. Meer ervaren spelers kunnen bijvoorbeeld kiezen om op hun server enkel de beste racers toe te laten. De rooms bieden een elegant alternatief voor de traditionele dedicated servers op pc. Met die degelijke online infrastructuur garandeert Ubisoft de aantrekkingskracht van Trackmania Turbo op lange termijn.
Je hoeft echter niet online te gaan om een potje multiplayer te spelen. Een zetel en enkele vrienden zijn genoeg. Tijdens Hot Seat probeer je om de beurt elkaars tijd te verbreken tot je benzinetank leeg is. In Split Screen nemen tot vier spelers het rechtstreeks tegen elkaar op en tijdens Arcade mode krijgt iedereen drie credits om de toptijd neer te zetten. De Double Driver modus brengt een unieke twist door twee spelers dezelfde auto te laten besturen en het gemiddelde van hun beide inputs als de stuurrichting te nemen. Onderhoudend voor eventjes, maar het zijn toch de meer competitieve modi die het feestje in gang houden. De lokale multiplayer komt dus niet met revolutionaire ideeën op de proppen, maar is een competent pakket als je gewoon wat met vrienden wilt racen zonder dat iedereen een expert hoeft te zijn.
Die filosofie geldt voor alles aan Trackmania Turbo. De game doet precies wat je van een game uit de serie verwacht, maar nooit eerder was het geheel zo toegankelijk. Met veel content voor een schappelijke prijs, elegante multiplayeropties en dezelfde verslavende kern, is Trackmania Turbo geen flauw afkooksel voor consoles. Integendeel zelfs, het is de beste Trackmania ooit.
Trackmania Turbo is vanaf 24 maart voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar.