Turtle Beach Stealth Pro review - Alleskunner
Daar gaan we nog van horen.
Michiel legt voor de Turtle Beach Stealth Pro review zijn oren ten luister bij een van de meest complete headsets van het moment.
Turtle Beach heeft de afgelopen jaren met zijn breed scala aan producten in nagenoeg elke gamingset-up een plekje verworven. Lange tijd stond het merk vooral garant voor betaalbare headsets en ‘peripherals’ in alle geuren en vooral kleuren. Met de nieuwe Stealth Pro gooit Turtle Beach het duidelijk over een andere boeg. De balans tussen prijs en kwaliteit maakt plaats voor een compromisloze headset die elke moderne feature bevat. En met succes, want afgezien van enkele bedenkingen bij de bouwkwaliteit en ondersteunende software nestelt de Stealth Pro zich vlot tussen de beste draadloze gamingheadsets op de markt.
Een eerste blik op de headset verraadt meteen de nieuwe aanpak van Turtle Beach. Deze keer krijg je geen kleurrijke, schreeuwerige headset met overal RGB-verlichting, maar een eerder zakelijk uiterlijk dat in elk setting thuishoort, ongeacht of je de headset tijdens een multiplayergame, een telefoonconferentie op in de trein draagt. In dat laatste geval kun je meteen ook de externe TruSpeak-staafmicrofoon thuislaten en overschakelen op de twee interne microfoons. De Stealth Pro is een headset waarmee je overal kunt en wilt gezien worden.
Dat is ook mede dankzij het draagcomfort van de headset. Zelfs wanneer je een bril draagt, sluit het geheugenschuim in de schelpen zich perfect rond je oren. De band en schelpen zijn verder minutieus afgewerkt met kunstleer, waardoor je de headset zonder problemen een hele dag kunt dragen. Hoewel de Stealth Pro met een gewicht van bijna 500 gram allesbehalve een lichtgewicht is, merk je daar in de praktijk amper iets van.
Zelfs een lege batterij is geen excuus om de Stealth Pro doorheen de dag af te zetten. De headset maakt immers gebruik van twee uitneembare batterijen. Terwijl de ene je headset van stroom voorziet, laadt de andere op in de meegeleverde 2.4GHz-dongel. Het wisselen tussen beide batterijen duurt hooguit een tiental seconden, waardoor je nooit in de problemen komt. De enige bemerking daarbij is dat de geadverteerde batterijtijd van twaalf uur in de praktijk zelden wordt behaald, tenzij je alle extra features zoals Active Noise-Cancellation (ANC) uitschakelt. Gezien de vlotheid waarmee je de batterij wisselt, vormt dat echter geen bezwaar.
Door de uitstekende bouwkwaliteit van de Stealth Pro vallen de weinige minpunten des te harder op. Zo is de uitneembare batterij enkel afgedekt met een dun plastic klepje en enkele magneten. Ook de uitgang van de externe microfoon is enkel met een plastic dopje beschermd. Beide durven zelfs bij normaal gebruik al eens los te komen, waardoor het een kwestie van tijd is alvorens je de vloer van je bureau - of erger nog, de bus of trein - mag afspeuren naar je verloren klepje. Ook de draaiknop in de rechterschelp - waarmee je standaard het geluid regelt - voelt iets te gammel en goedkoop aan in vergelijking met de bouwkwaliteit van de rest van de headset. Het zijn kleine maar niet onbelangrijke smetten op een verder oerdegelijk gebouwde koptelefoon.
Een headset valt of staat uiteraard met de geluidskwaliteit, en op dat vlak zit je met de Stealth Pro helemaal goed. De headset maakt gebruik van 50mm-Nanoclear-drivers die vooral de bastonen nog beter tot hun recht laten komen. Toch heb je op geen enkel moment het gevoel dat de hoge of middentonen onderdrukt worden. Tenzij je de ‘superhuman hearing’-functie gebruikt - waarmee voetstappen of geweerschoten in games geaccentueerd worden -, mag je standaard rekenen op oerdegelijke audio die je in de bijbehorende app verder kunt verfijnen.
Hetzelfde geldt voor de uitgaande audio: de twee ingebouwde microfoons zijn voldoende voor een eenvoudig telefoongesprek, terwijl de staafmicrofoon de audiokwaliteit een enorme boost geeft en via de S.M.A.R.T.-technologie bovendien heel wat achtergrondlawaai wegfiltert. Aan jou de keuze, maar foute keuzes kun je qua audio eigenlijk niet maken met de Turtle Beach Stealth Pro. Ook hier kun je alles naar eigen wensen aanpassen in de app, al kan het gebruiksgemak van die app best wat beter. Bij de meeste functies staat er bijvoorbeeld geen extra uitleg, waardoor je op goed geluk moet uitzoeken wat omschrijvingen als ‘Voice Prompts’ en ‘Mic Monitoring Volume’ precies betekenen. Een voordeel is dan weer dat al je aanpassingen in de headset zelf worden opgeslagen, ongeacht of je de Stealth Pro nu op je pc, console of smartphone - of een combinatie daarvan via ‘dual connectivity’ - gebruikt.
Dankzij die ‘dual connectivity’ laat je het geluid van je pc of console via de 2.4GHz-dongel binnenkomen, terwijl je simultaan via de bluetooth-app op je smartphone op Discord met je teamgenoten kunt praten. Het is maar een van de vele ondersteunende features van de Stealth Pro. Ook Active Noise-Cancellation is aanwezig, al hoef je daar geen wonderen van te verwachten. Zelfs met ANC volledig ingeschakeld, pikt de headset nog steeds heel wat achtergrondgeluid op. Desondanks krijg je in combinatie met eerder aangehaalde zaken zoals Superhuman Hearing, S.M.A.R.T., de verwisselbare batterijen en 50mm-drivers een van de meest uitgeruste headsets ooit.
De Turtle Beach Stealth Pro is allesbehalve goedkoop, maar je krijgt er wel heel wat voor terug. Enkele features zoals de app in het algemeen en de ANC in het bijzonder kunnen nog wat bijsturing gebruiken, en ook voor de laatste plastic klepjes keert Turtle Beach voor zijn volgende headset best nog even terug naar de tekentafel. Die paar minpunten vallen echter vooral op omdat de Stealth Pro verder nagenoeg perfect presteert. Qua draagcomfort en audiokwaliteit staat de headset garant voor topkwaliteit, die je dankzij de dubbele connectiviteit en neutrale uitstraling altijd en overal kunt ervaren. Pro-fessioneel werk, Turtle Beach!
Wil je deze headset kopen? Dat kan ondere andere via bol.com.