Skip to main content

Waarom mechanische toetsenborden beter zijn voor gaming

Responsiviteit boven alles.

Het is je wellicht al opgevallen: mechanische toetsenborden zijn een heuse hype in de gamingwereld. Ongetwijfeld zit je echter met veel vragen. Zijn mechanische toetsenborden nu echt zoveel beter voor gaming? Wat maakt ze nu precies zo uniek? In dit korte artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Wat is een mechanisch toetsenbord nu precies? In de essentie gebruiken ze voor elke individuele toets een 'switch' (een schakelaar), vaak in combinatie met een springveer, die terugduwt wanneer je de toets hebt aangeslagen. Daardoor krijg je bij het typen een aangenaam gevoel van weerstand en feedback. Bij een goed mechanisch toetsenbord voel je die feedback in je vingers. Het doet vaak wat denken aan typen met een oude typemachine. Dit staat in tegenstelling tot de meeste goedkope toetsenborden vandaag de dag, die 'membraan' zijn. De toetsen van membrane toetsenborden geven zowel qua geluid als gevoel geen feedback omdat er rubber of silicone onder zit.

Daar zit al meteen de eerste belangrijke reden om voor een mechanisch toetsenbord te kiezen: het typen of gamen met een mechanisch toetsenbord voelt en klinkt beter. Je voelt de toetsen namelijk reageren wanneer je ze indrukt. Door dat gevoel van feedback, de 'klik', voel je tijdens het gamen intuïtief aan dat je de toets hebt geactiveerd - zelfs tijdens hectische momenten. En qua typen kun je dankzij de extra feedback sneller en accurater typen.

Close-up van het MSI GK71 Sonic mechanisch toetsenbord

Mechanische toetsenborden registreren je acties beter

Mechanische toetsenborden zijn ook de betere keuze voor gaming door hun hogere 'n-key rollover'. Dat drukt uit hoeveel toetsen je op jouw toetsenbord tegelijk kunt indrukken en ze nog steeds correct geregistreerd worden. Als je toetsenbord bijvoorbeeld een '2-key rollover' heeft, dan kunnen maar twee toetsen tegelijk ingedrukt en geregistreerd worden. Een lage 'n-key rollover' vind je vooral bij bij membrane toetsenborden. Mechanische toetsenborden gaan doorgaans veel hoger. Daardoor heb je in games ook echt meer opties. Speel je bijvoorbeeld Rainbow Six Siege, dan is het niet ondenkbaar dat je voorwaarts wil bewegen met W, 'leant' met Q, hurkt met CTRL, en iets tagt op je scherm. Met mechanische toetsenborden lukt dat perfect; de enige limiet is hoe behendig je vingers zijn.

Voor games als Rainbow Six Siege heb je best een hoge n-key rollover

Mechanische toetsenborden geven je meer keuze

Het begint je ongetwijfeld te duizelen wanneer je geconfronteerd wordt met de vele types switches die voor mechanische toetsenborden bestaan. De keuze voor een bepaald soort switches is echter cruciaal, want die bepaalt het gevoel en het geluid van je toetsenbord. 'Lineaire' switches zijn vaak relatief stil en hebben een soort 'reistijd' waarbij je de toetsen geleidelijk kunt indrukken en dat op een bepaald moment wordt geregistreerd. 'Tactile' switches hebben op een bepaald moment bij het indrukken een 'bump'. Je voelt dan als het ware wanneer je toetsindruk geregistreerd wordt. Vaak gaat dit ook met een zachte klik gepaard. Tot slot zijn er 'clicky' switches. Die hebben niet alleen een 'bump' maar ook een luide klik bij elke toetsaanslag. Daardoor heb je zowel qua gevoel als geluid duidelijke feedback.

Uiteindelijk is er geen 'juiste' of 'betere' keuze: je moet vooral switches kiezen waar je je zelf goed bij voelt.. Clicky en tactile switches zijn aangenaam omdat het steeds duidelijk is wanneer je een toets hebt ingedrukt. Vooral voor meer chaotische games is het handig om te voelen en horen dat je de juiste toets hebt ingedrukt. Heb je huisgenoten, dan moet je er wel rekening mee houden dat dit soort switches luid zijn. Ook tijdens gamesessies kan je headset of micro soms het luide geklik oppikken. Een lineaire switch is wat subtieler qua gevoel, maar net daardoor hebben sommige gamers het ook liever. Hier heb je ook geen luide klik bij elke ingedrukte toets. Het fijne aan mechanische toetsenborden is net dat je zelf die keuze in handen hebt.

De MSI Vigor GK71 Sonic is een mechanisch toetsenbord met stille switches.Bekijk op YouTube

Welke switches horen bij jou?

Maar er zijn nog belangrijke elementen om in het achterhoofd te houden. Hou ook rekening met de actuatiekracht en de 'travel' van de switches op een toetsenbord. De actuatiekracht duidt aan hoe hard je moet drukken om een toets te registreren. De standaard is rond de 45 gram, maar er zijn ook lichtere switches van rond de 35 gram. Hier moet je dus amper drukken om een input te krijgen. De travel duidt dan weer aan hoeveel millimeter je de toets moet indrukken voor deze registreert. Hoe hoger de travel, hoe dieper je moet drukken. De standaard hier is 4mm. Voor laptops is dit meestal iets minder, omdat er nu eenmaal minder plaats is.

Voor gaming is het een goed idee om een keyboard met een hogere travel maar een relatief lage actuatiekracht te kopen. Door de hogere travel verlaag je de kans dat je per ongeluk een verkeerde toets indrukt. Als je vinger dan toch langs een andere knop strijkt, dan begint je personage niet plots te bukken of van wapen te wisselen. Door de lage actuatiekracht is het toch mogelijk om snel de respons te krijgen van de toets die je in gedachten had, en kun je diezelfde toets snel verschillende keren op rij indrukken. Handig voor snelle bunnyhops bijvoorbeeld!

De marktleider qua switches is Cherry, met een heel gamma aan unieke switches. Zo zijn de Cherry MX Blue switches gevoelig en geven ze een klikkend, ratelend geluid wanneer je typt. De Cherry MX Red switches hebben wat meer nuance bij het indrukken en zijn ook wat minder luid en 'clicky'. Hardwarefabrikanten die gespecialiseerd zijn in gaming beginnen nu trouwens ook hun eigen switches te maken. MSI is daar een goed voorbeeld van. Het nieuwe MSI Vigor GK71 Sonic mechanisch toetsenbord werkt met MSI's eigen Sonic Red Linear-switches. Die hebben een hoge travel maar een bijzonder lage actuatiekracht, waardoor de typervaring veel losser is. Het is bijna alsof je op fluweel typt.

Cherry MX Blue switches

Mechanische toetsenborden zijn vaker gemaakt met gaming in het achterhoofd

Tot slot heeft de populariteit van mechanische toetsenborden in gaming het mooie voordeel dat mechanische toetsenborden unieke features hebben die perfect voor gaming zijn. Zo hebben heel veel modellen nu toegewijde 'mediaknoppen', zoals een pauzeknop, muteknop, en een volumewiel. Veel mechanische toetsenborden beschikken eveneens over een mooie suite aan RGB-belichtingsopties. Die kun je soms zelfs via bijhorende software laten synchroniseren met je game. Hardwarefabrikanten hebben allemaal hun eigen software waarmee je aspecten van je keyboard kunt aanpassen. De MSI Vigor GK71 Sonic is bijzonder innovatief doordat je de RGB-belichting zelfs met je stem kunt besturen!

De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL is een tenkeyless mechanisch toetsenbord.Bekijk op YouTube

Game je vaak op verplaatsing (bijvoorbeeld omdat je deelneemt aan e-sportstoernooien) dan kun je ook een tenkeyless (TKL) toetsenbord overwegen. Deze laten de 'numpad' (het numeriek klavier) rechts weg. Zo weegt je toetsenbord minder en heb je bovendien meer plaats voor je muis. Met een mechanisch TKL toetsenbord krijg je dus het beste van beide werelden: alle voordelen van mechanische toetsenborden die we eerder noemden, en tegelijk makkelijk transporteerbaar en met extra ruimte rechts voor je muis en andere accessoires. De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL is een goed voorbeeld van een uitstekend mechanisch TKL-toetsenbord.

Je hoort het, de wereld van mechanische toetsenborden is wonderlijk. Er is heel wat om rekening mee te houden wat betreft de switches, maar eenmaal je een toetsenbord hebt gekozen dat bij je type- en gamenoden past, kun je nooit meer terug naar een membraan toetsenbord. De toekomst is mechanisch - zeker voor gaming.

Lees ook dit