Skip to main content

Wooting 80HE toetsenbord review - Wooting behoudt zijn kroon

Oranje boven!

Eurogamer.nl - Aanrader badge

De Wooting 80HE steekt (weliswaar voor een flinke duit) boven de concurrentie uit, door briljante software, fijne switches en een goed uiterlijk.

De Wooting 80HE review van Joël kijkt of de hype rond Wooting gegrond is.

De beste gaming toetsenborden komen uit Nederland. ‘Ons’ Wooting startte eigenhandig een revolutie in de gaming toetsenborden met de introductie van magnetische (‘Hall Effect’) switches. Deze switches meten in mm hoever je een toets indrukt, waardoor je ze óf als controllerjoystick, óf als een toets met een veel snellere (de)activatie gebruikt. Na Wootings volledige toetsenbord, de Two HE, volgde de (60%) 60HE. Sindsdien wordt Wootings X-account overspoeld met de vraag: ‘TKL (85%), wanneer?’. Nu dus, zo ongeveer dan. De Wooting 80HE heeft namelijk niet het standaard TKL-formaat, maar het is wel een aantrekkelijk toetsenbord met uitmuntende functionaliteiten, die weliswaar een dik premiumprijskaartje heeft.

De 80HE is het mooiste meisje van de klas(se). Bij de eerste indruk vallen de uitmuntende vormen meteen op. Zo bevindt zich aan de voorkant van het toetsenbord een boog, die richting de zijkanten dikker wordt. Het is een look die meer aan een sportauto doet denken dan de gedoodverfde ‘sci-fi gamer’-producten. Ook is de compacte vorm een opluchting vergeleken met een toetsenbord in volledig formaat, zeker wanneer je een grote muismat gebruikt. Met je handen iets dichter bij elkaar voelen snelle, korte muisbewegingen namelijk iets natuurlijker. De hoogte van het toetsenbord bepaal je overigens met de meegeleverde, in te klikken rubbertjes -een wat robuustere oplossing dan de standaard plastic pootjes. Het enige gemis is een apart volumewiel, hoewel de 80HE mediaknoppen en volumeregeling door een FN-toetsencombinatie heeft. In het algemeen heeft de 80HE een stijlvol, tijdloos uiterlijk.

De Wooting 80HE heeft een stijlvol, tijdloos uiterlijk door lijnen die meer aan een sportauto doen denken. Bron: Wooting.io

Er zijn meerdere versies van de 80HE beschikbaar, waarbij de prijs, modulariteit en behuizingskwaliteit wat te wensen overlaten. Zo zit je - in tegenstelling tot eerdere Wooting-toetsenborden - voor de module vast aan Wootings behuizingen. Voor de 80HE is dat een nadeel, want dit is geen veelvoorkomend TKL-formaat en bovendien laten juist die behuizingen wat steekjes vallen. Zo voelt de PCR-plasticbehuizing goedkoop en buigzaam aan, en volgens andere gebruikers krast de witte ‘Zinc Alloy’-behuizing snel. Deze review gaat over de plastic versie, die 220 euro kost. De Zinc-versie kost 100 euro meer, terwijl de polssteun los wordt verkocht voor een extra 32,99 euro. Onder de streep hangt er dan ook een gewichtig prijskaartje aan de 80HE, die je niet meteen in de kwaliteit van de behuizingen terugziet.

De RGB-oplossing van de 80HE is opvallend indrukwekkend. De ‘double-shot PBT’-toetsdoppen laten een fijne hoeveelheid licht door, maar de witte onderplaat steelt hier de show. Die geeft namelijk elke toets zijn eigen aureool effect. Het resultaat is een sublieme RGB-uitvoering. Ook de voorgeprogrammeerde profielen zijn uitstekend. Neem bijvoorbeeld het standaard typeprofiel ‘Seawave’. Dat profiel geeft je toetsenbord de kleuren van een tropische golf, beginnend in het donkerblauw en eindigend in turquoise. Daarbovenop heb je nog twee extra lagen, die ingedrukte toetsen eerst geel maken en via wit dempen. Sexy.

De instellingen van je toetsenbord stel je in via Wootility, wat dé gouden standaard in software voor randapparatuur is. Wootility toont je namelijk geen advertenties, is uitgebreid, overzichtelijk en bedien je volledig via je webbrowser. Voorts sla je alle instellingen direct in het toetsenbord op. Ook stel je hier je functietoetscombinaties in, want ondanks het gebrek aan een volumewiel heeft de 80HE wel mediaknoppen en volumeregeling. Die bedien je standaard via de FN-toets, in combinatie met de knoppen rechtsboven. De RGB verlicht deze knoppen extra wanneer je FN indrukt. Wooting ligt qua software dan ook lichtjaren voor op de competitie.

Wootility is dé gouden standaard voor hardware software. Geen installatie nodig, bedienbaar via de browser, overzichtelijk en uitgebreid.

Wooting was de oorspronkelijke pionier qua magnetische switches en biedt via de 80HE de meest uitgebreide functionaliteit die je kunt verwachten - en meer. Zo stel je de ‘usual suspects’ (zoals (de)activatie) per toets in. Bovendien kan een enkele toets meerdere functies hebben. Het kort indrukken doet dan bijvoorbeeld iets anders dan lang indrukken. Ook vind je op de 80HE een implementatie van de omstreden SOCD-regels. SOCD gaat het moment van stilstaan bij het indrukken van twee richtingstoetsen (bijvoorbeeld A en D) tegen. Wootings SOCD geeft je (ugh) ‘Rappy Snappy’, waarbij alleen je laatst ingedrukte richtingstoets telt, of (dubbel ugh) ‘Snappy Tappy’, waarbij de verst ingedrukte toets de richting bepaalt. Sommige van de bovengenoemde opties geven je een zodanig voordeel in snelle multiplayer FPS-games dat ze zelfs verboden zijn (bijvoorbeeld in Counter-Strike 2). Geen enkel toetsenbord is wat dat betreft zo volledig als de 80HE.

De mediaknoppen zijn te bedienen via de FN-toets, waarbij de bovenste drie de volume regelen, en het vierkant boven de LED de overige mediafuncties hebben. Bron: Wooting.io

Tot slot is de 80HE uitgerust met Wootings nieuwe ‘Lekker V2’-switches en die voelen geweldig. Specifiek heeft mijn versie de 'Linear 60’-switches, die in de fabriek voorzien worden van wat glijmiddel. In tegenstelling tot andere magnetische switches hebben deze bijna geen directionele speling en voelen ze daardoor zeer solide. Ook heeft de 80HE een ‘gasket mount’, een pakking tussen de boven- en onderplaat die de toetsindrukken dempt. Die zorgt voor een merkbaar minder fletse typervaring. Verder vallen de stabilisatoren positief op, die voor nog minder ratelen bij de grote toetsen zorgen. Al het bovenstaande in de plastic versie voelt zeer premium en gedempt aan, hoewel je voor iets meer feedback beter af bent met de Zinc-versie.

De Wooting 80HE is een fenomenaal toetsenbord, en toch grijpt het net naast de felbegeerde ‘Essentieel’-badge. Uiteindelijk is dit toetsenbord, naast wat azijnzeikerij, aanzienlijk duurder dan elk ander magnetisch toetsenbord terwijl de kwaliteit van de behuizing net die prijs niet waard lijkt te zijn. Is de Wooting 80HE voorts echter het beste gaming toetsenbord op de markt? Jazeker. De 80HE is een ware blikvanger, met tijdloze vormen en aantrekkelijke RGB. Reken daarbovenop de fijne software, onuitputtelijke functionaliteit, premium switches en de 80HE is een waar genot om op te gamen. De beste gaming toetsenborden komen uit Nederland.

Update na schrijven: Wooting heeft de levering van de witte ‘Zinc Alloy’-versie gepauzeerd. Klanten met een witte Zinc-bestelling krijgen de keuze tussen iets langer wachten op een nieuwe versie, of 40 euro korting.

Lees ook dit