Guild Wars 2
Een eerste kijk op deze langverwachte opvolger.
Sinds het spel in 2007 aangekondigd werd hebben NCsoft en het in Seattle gelegen ArenaNet de lippen koppig op elkaar gehouden omtrent de ontwikkeling van Guild Wars 2. Samen met de trailer die vandaag verschenen is hebben we dan eindelijk een eerste glimps mogen opvangen van wat men achter de schermen allemaal heeft zitten uitspoken. Het lijkt alsof men de bekende online RPG-formule uit het origineel op heel wat vlakken gaat verbeteren, en er is dan ook het een en ander aangepast. Toch zal iedereen die Guild Wars speelde (en misschien nog steeds speelt) zien dat de oorspronkelijke visie achter de game behouden is gebleven en nu nog steeds in enkele kernwoorden samengevat kan worden: toegankelijk, flexibel en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Toen Guild Wars: Prophecies in 2005 op de markt verscheen sloeg het spel een groot gat in de MMO-scène. Het spel wist succesvol een verhalende, dynamische en vooral erg leuke campagne te vermengen met een revolutionair PvP-systeem dat ondertussen gezien mag worden als een van de meest competitieve binnen zijn soort. Het interessantste was misschien nog dat spelers geen maandelijkse som moesten betalen om van dit alles gebruik te mogen maken. Wel moest je wat centjes tevoorschijn toveren om de campagne tot twee maal toe te verlengen, wat eveneens van toepassing was wanneer je de expansie in huis wilde halen. Je voelt het al aankomen: ook bij Guild Wars 2 gaat het principe “pay once, play forever” op en moet je je nadat je het spel hebt gekocht nooit geen zorgen meer maken over het overschrijven van geld richting NCsoft .
Guild Wars 2 neemt spelers terug mee naar Tyria, al vinden de gebeurtenissen wel 250 jaar na die uit het origineel plaats. De landmassa is overgenomen door Elder Dragons – grote, gemene slechteriken – en hun leger van ondoden. De vijf rassen die het spel rijk zal zijn zijn teruggedrongen naar hun eigen territoria en het is aan jou om ze terug bij elkaar te brengen om het continent opnieuw te veroveren. Niet onbelangrijk om weten is dat we ook daadwerkelijk zullen mogen vechten tegen draken. “Het spel zal voornamelijk rond een van deze wezens draaien”, laat ontwerper Ree Soesbee weten, “maar de anderen zijn net zo goed aanwezig in de spelwereld. Hetgeen ze doen zal een impact hebben op Tyria, en spelers zullen het gevaar wat daaruit voorkomt van op de eerste rij ervaren.”
Een grote vernieuwing binnen de reeks is dat Guild Wars 2 spelers niet langer in gebieden zal plaatsen die als gesloten instances zijn opgezet. In tegenstelling tot het oplossen van queesten met enkel de hulp van je teamleden – zoals dat ging in het oorspronkelijke Guild Wars – biedt deeltje twee een volledig open, bewoonde en levende wereld aan zoals je die terugziet in de meeste MMO’s. Deze bewuste keuze heeft overigens ook enkele grote veranderingen rond de gameplay met zich meegebracht. Zo zal het quest system bijvoorbeeld compleet anders zijn dan fans van Guild Wars kennen. “Ik kan met zekerheid zeggen dat je in ons spel geen uitroeptekens boven de hoofden van NPC’s zult zien hangen,” waarmee lead designer Eric Flannum aangeeft dat ze zich trachten te onderscheiden van de concurrentie.
“We hebben simpelweg geen traditioneel quest system meer zoals je dat terugziet in RPG’s en MMO’s,” gaat Flannum verder. “In Guild Wars 2 draait alles rond events. Deze moet je zien als activiteiten waaraan je in groep deelneemt. Dit is een van de dingen waarmee we spelers proberen aan te sporen om de wereld te verkennen. Je weet bovendien nooit wat je mag verwachten tijdens je digitale trektocht. Misschien ontdek je wel een fort dat centaurs aan het aanvallen zijn, of het zou kunnen dat diezelfde centaurs het fort een half uur voordat je aankwam al hadden ingenomen. Soms bewandel je een weg waarop je al honderd keer hebt gelopen, om opeens een karavaan tegen te komen die je nog nooit eerder zag en die dringend je hulp nodig heeft.”
Toegegeven, dit zijn grote uitspraken wanneer je te maken hebt met een open wereld. De instance-opbouw die men hanteerde in Guild Wars leende zich uitstekend om een dramatisch verhaal uit de doeken te doen, maar zal dit ook nog het geval zijn in het aankomende vervolg? “Ons spel mag dan wel een doorlopende wereld hebben, een ding dat we hebben opgestoken uit GW1 is hoe we instances in ons voordeel kunnen gebruiken,” aldus Flannum. “Het verhaal zal zowel in de open wereld, als in afgesloten gebieden plaatsvinden. We halen letterlijk alle truckjes boven in GW2 om het verhaal aan de speler voor te stellen. Ik denk dat we op het vlak van het narratieve zeker enkele dingen zullen doen die men nog nooit eerder in een MMO heeft gezien.”
Daarnaast tracht men ook om de speler meer mogelijkheden te geven om interactief met de omgeving om te gaan – en dat gaat verder dan een springknop toe te voegen. Wanneer we zeggen dat Guild Wars voor een groot stuk draaide rond vechten drukken we ons nog zachtjes uit. Het gemis van crafting en professions die niets met combat te maken hadden zorgde ervoor dat spelers soms te maken kregen met doodse momenten.
“Deze keer introduceren we wel de mogelijkheid om dingen te vervaardigen, terwijl er nog andere bezigheden te vinden zijn waarmee spelers aan de slag kunnen gaan,” laat Flannum weten, al wil hij duidelijk nog niet al teveel details loslaten. “Ik ga zeker niet beweren dat de focus op vechten verdwenen is, maar het is niet zo dat zwaaien met een zwaard of bijl de enige manier zal zijn om interactief met andere spelers om te