Sega Rally Online Arcade
Een klein brokje pure arcade.
Arcadehallen... Het bewijs dat er ooit een tijd was dat met een hand vol nikkel een gebouw vol mastodontische arcadekasten bezoeken gelijk stond aan de ultieme game-ervaring. Ik kan me echter niet herinneren dat België ooit in de ban was van dit fenomeen, die eer ging naar de VS en Japan. Wat wij wel hadden, wat ik had, was de kermis. Enkele keren per jaar, omhuld door tal van flikkerende lichtjes en exotische synthesizer geluidjes, kreeg ik de kans om wat kleingeld in een kast te steken honderd keer zo groot als de SNES-console van mijn neef. Dan kreeg ik de kans om "dat spel met die zalige plastieken geweren" te spelen. House of the Dead, Time Crisis, dat soort toestanden. Overdreven enthousiaste commentaarstemmen en flitsende beelden - dat is nog eens nostalgie.
Bij het opstarten van Sega Rally moest ik dan ook spontaan aan het debat van Paul Verhoevens 'Starship Troopers' denken: "is het nu pure kitsch of is het allemaal ironisch bedoeld?"
Niets ironie, dit is het echte werk: pure arcade. De retro voice-overs en losse besturing nemen het verschil tussen race simulator en arcade racer meteen tot het uiterste. Deze versie van Sega Rally is een gestripte variant van Sega Rally 3, dat in 2008 verscheen. De game bevat het soort ruwe gameplay dat slechts weinig race games nog toelaten. Het is het type game dat eenvoud voorop zet en vooral een hoge fun-factor wil aanhouden. En hoogstwaarschijnlijk ook wil profiteren van de nostalgie in het hart van elke 20 plusser.
Om nog even terug te komen op de handeling van de wagens... Mijn recentste aanvaring met digitaal asfalt was in Midnight Club: L.A. en tijdens mijn eerste sessie Sega Rally was het net alsof ik met hovercrafts bezig was - de wagens zweefden werkelijk over het wegdek. Niet per se een goed of slecht punt, eerder 'uniek'. Het viel ook op dat haast elke bocht te nemen viel zonder het gebruik van een rem, op de haarpin bochten na. De vraag rest natuurlijk hoeveel tijd je al dan niet verliest bij zo'n manoeuvre. Dit plaatst Sega Rally onder de classificatie van 'gemakkelijk te leren, moeilijk te meesteren'. En tegelijk als een titel die diehard simulator fanaten moeten mijden als de pest.
Als je solo gaat, krijg je toegang tot de Quick Race, Time Attack, Championship en Classic. Dat eerste spreekt voor zich: één enkele race met een wagen naar keuze op een parkoers naar keuze. Het is zo'n typische confrontatie met vijf A.I.'s waar je de eerste vier inhaalt nog voor de eerste ronde voorbij is en je de nummer één slechts eens in een blauwe maan weet te overtreffen. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar het valt op dat er heel wat verschil zit tussen de koploper en de rest - zelf al wissel je tussen Casual en Arcade moeilijkheidsgraad. In Time Attack kun je racen tegen ghosts van andere spelers over de hele wereld. Als je jezelf helemaal top voelt, is dit een uitgelezen kans om je zelfbeeld aan diggelen te slaan. Nee, ik meen het, daar zitten echt geschifte mannen tussen.
De meest omvangrijke mode is nog steeds de Championship: een race over drie gebieden met elk twee rondes - jij versus 21 A.I.'s. Lukt het je om als eerste de geruite vlag te passeren, dan wordt je in een één tegen één race gedropt in de Lakeside stage. Enerzijds is het vreemd dat er slechts één kampioenschap is, terwijl dit soort games meestal een hele waslijst aan tournamenten bevat. Anderzijds is het vaak zo dat een dergelijke waslijst vaak met allemaal dezelfde natte sokken te drogen wordt gehangen. Gezien de opzet van een DLC-game met beperktere inhoud, lijkt één kampioenschap in plaats van twintig ongeïnspireerde kopieën lang niet zo'n slecht idee...
Dan is er nog de Classic mode waar je gebonden bent aan één baan en twee wagens: de Toyota Celica en de Lancia Delta. Een klein stukje opzoekwerk wijst uit dat deze mode een haast rechtstreekse HD-incarnatie is van de originele Sega Rally uit '95, compleet met een herziene versie van de 'Conditioned Reflex' soundtrack en de 'Desert' stage. Diezelfde omgeving kan je overigens vrijspelen voor de andere speelmodes, de wagens jammer genoeg niet.